Lordoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Lordoz – Alt Çapraz Sendromu – Lower Cross Syndrome

Lordoz çok yaygın bir duruş bozukluğu olmasına rağmen çok bilinen bir konu değildir. Diğer ismiyle alt çapraz sendromu olarak bilinir, bir nevi leğen kemiğinin öne eğilmesi ve poponun dışarıya doğru çıkmasıyla ilgili bir durumdur.

Vücudun tamamına baktığımızda özellikle alt bölgelere doğru meydana geldiğini görürüz, vücutta simetrik olarak meydana gelen bir takım değişiklikler gözlemlenir, bunlar arasında en belirgin olanı bel çukurunun artması, poponun ve göbeğin dışarı doğru fırlamasıdır. Tüm bunlar genelde leğen kemiğinin öne eğilmesi sonucunda meydana gelir ve hiperlordozun bir parçasıdır.

Bir örnekle açıklamamız gerekirse; vücudumuzun tam ortasında bir leğen olduğunu düşünün. Zaten halk arasında buraya leğen kemiği (Pelvis) denilmiştir. Leğenin içinde su olduğunu hayal edin, işte bu su düz bir leğenin içinde durmalı ve öne , yanlara akmamalıdır. Eğer duruşunuzu bozarsanız leğen öne doğru eğilir ve su dökülür. Bu örneği vücudumuza uyarlayacak olursak, leğen kemiğimizin (pelvis) öne doğru düşmesi halinde beldeki omurlar, sinirler sıkışmaya, bel ve bacak ağrıları bizleri yoklamaya başlar.

Hiperlordozu olan bir kişinin giydiği pantolona baktığınızda, pantolonun bel kısmının düz bir çizgi gibi duramadığını ve ön tarafın daha aşağıda olduğunu görebilirsiniz. Bu kişiden karın kaslarını sıkmasını ve belini düz gibi tutmasını istediğimizde şikayet ettiği derecede göbeğin gözükmediğini bariz şekilde görebiliriz.

Hiperlordoz: Bel bölgesinin aşırı bükülmesi sonucunda ortaya çıkar ve aşağıda yazılı olan gergin ve zayıf kas bölgelerinin ortaya çıkmasıyla kişinin vücudunda meydana gelir.

Gergin, Sıkı, Kısa: psoas, quadriceps ve erector spinae, quadratus lumborum

Zayıf: Karın kasları ve hamstring, gluteus maksimus

Öne dayanma: Vücut ağırlığına ayak parmakları üzerinde önde sahip olunması sonucunda ortaya çıkar.

Leave a Comment

YouTube Kanalım