Koşu Bandı Kullananların En Çok Yaptığı Hatalar

Düzenli uygulanan spor egzersizleri, hem bedenimize yaptığımız bir yatırım hem de zindeliğimizi artıran aktiviteler arasında yer alıyor. Popüler spor egzersizlerinden en sık tercih edilenlerden biri de koşu bandıdır. Koşu bandı, açık alanlarda yürüyüş ya da koşu yapma imkânı bulunmayanlar için pratik bir çözüm sunar. Bu egzersizlerin tartışmasız, birçok faydası da var. Koşu bandı ile egzersiz yapmak, dışarıdan oldukça kolay görünür ancak bilinçsiz şekilde uygulanan egzersizler, bedenimizi sabote eden sakatlanma risklerini de içinde barındırır. Koşu bandı kullananların en çok yapmış olduğu hatalara bu içeriğimde sizler için yer verdim.

Koşu Bandında Isınma Süresini Atlama

Bedeni çalıştıran her antrenman ya da egzersiz öncesi ısınma yapmanın ne kadar önemli olduğu biliniyor. Ancak birçoğumuz ısınma sürecini atlayarak, direkt hızlı tempoda koşma eğilimi gösteriyoruz. Bedenimiz egzersize hazırlanmadığı için doğal olarak bu tempoyu uzun süre sürdüremiyor. Koşu bandı kullanırken ideal akış için önce 10-15 dakika kadar bedenin ısınmasına izin verecek, yavaş tempolu yürüyüşlerle başlamak gerekir. Bu ısınma ve giriş süreci, kaslarımıza giden kan akışını kademeli olarak artırır. Isınma sürecinde ayrıca eklemlerimiz gevşemeye başlar, kalp hızı ve kan dolaşımı ideal seviyeye gelir. Beden bu şekilde kendini egzersize hazırlar. Uygulanan ısınma süreci ile koşu bandında karşılaşılan sakatlanma, yaralanma riskleri de ortadan kaldırılmış olur. Koşu bandı egzersizleri için ideal akışı; yürüyüş, hafif koşu, tempolu koşu ve soğumak için kademeli olarak bu süreci tersten yürütmenizi öneriyorum.

Koşu Bandı Egzersizlerinde Yanlış Ayakkabı Seçimi

Spor aktivitelerinin hemen hepsinde geçerli olan, koşu bandı egzersizlerinde ise daha fazla ön plana çıkan hatalardan biri de yanlış ayakkabı seçimidir. Koşu bandında egzersiz sırasında yanlış ayakkabı seçimi yapmak, beden üzerinde kalça ve diz ağrıları olarak ortaya çıkar. Aşil tendonlarında baskıya neden olan bu durum, birçok farklı sağlık sorununa da neden olabilir. Koşu bandı kullanırken doğru bir ayakkabı seçmek, yaşanan ya da yaşanabilecek ağrıları engeller. Kaliteli bir koşu ayakkabısı, hareket hâlinde olan ayakları ve ayak parmaklarını sararak, kullanışlı bir form oluşturur. Bu şekilde ayakkabının içinde doğal rahatlığına kavuşan ayaklar, hem temponun artırılmasına hem de sağlığımızı korumaya yardımcı olur.

Koşu Bandı Tutuşunda Yapılan Hata

Koşu bandı kullananlar arasında en yaygın yapılan hatalardan biri de koşu sırasında kollukların ya da barın tutulmasıdır. Koşu bandı kullanımında ellerin ve kolların serbest bırakılması gerekir. Özellikle eğimli koşular, bedenin daha fazla çalışmasını ve daha fazla kalori yakmasını destekler. Ancak bu pozisyonlarda da koşu bandının kolluklarının tutulması, kendinizi yukarıya doğru çekmenize ve hem işlevin faydalarını azaltmaya hem de sırt ve bel ağrılarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bir uzman olarak açıkça belirtmeliyim ki koşu bandını kullanırken, kollukları tutanlar çok daha az kalori harcıyor. Çünkü koşu bandı egzersizleri sırasında kolların serbest bırakılması, tüm vücudun hareket etmesini destekler. Aksi durumda sadece bölgesel kaslar çalıştırılır ve vücudun tüm kapasitenin kullanılması engellenir.

Koşu Bandında Ayaklara Bakmak ve Yanlış Adım Atmak

Koşu bandı kullananların pek çoğunda egzersiz sırasında ayaklarına bakma eğilimi vardır. Koşu bandında aşağıya doğru ayaklara bakmak beden dengesini bozarak, boyun bölgesinin zorlanmasına ve istenmeyen sakatlık durumlarının oluşmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda omurgamızı, kalçaları ve dizleri ekstra baskı altına alır.

Koşu bandı egzersizleri sırasında önerim, her zaman dümdüz şekilde karşıya bakılarak koşulmasıdır. Bu pozisyon, omurganın düz bir çizgi oluşturmasını destekler. Duruş pozisyonu dışında diğer bir yanlış da adımlarımızı büyük büyük atmaktır. Oysa doğru bir duruş bir pozisyonu aldığımızda, adımlarımız hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. Doğru beden duruşu, atmamız gereken adımları doğal şekilde kullanmamızı sağlar.

Koşu Bandı Kullanırken Nefesin Tutulması

Tüm spor aktiviteleri sırasında karşılaşılan durumlardan biri de nefesin tutulmasıdır. Birçok insan, herhangi bir şeyle uğraşırken ya da ona odaklanmışken, nefesini tutma eğilimi gösterir. Ancak özellikle egzersizler sırasında nefes tutmanın birçok zararı vardır. Doğru ve etkili nefes almak, bedenin ihtiyacı olan oksijeni almasını destekler. Bu durum spor aktivitelerinde performansın artırılmasını da sağlar. Beden tüm işlevlerini mükemmel şekilde yerine getirmeye programlanmıştır. Nefesi tutmadığımız zaman bedenimiz yavaş tempolu yürüyüşlerde ayrı, hızlı koşularda yarı nefes sıklığı ile kendini ideal seviyeye getirir. Ciğerlerimiz doğal akışında işlevlerini yapar. Bu nedenle koşu bandı egzersizlerinde nefes tutmamaya dikkat etmek, önemlidir. Sakin olmak ve rahat hareket etmek, hem nefesi düzenleyen hem de aktiviteden en yüksek faydayı sağlayan bir sistemi ortaya çıkarır.

Siz de spor aktivitelerinde ihtiyacınız olan bilgilere, sürekli güncellenen videolarımın bulunduğu YouTube kanalıma abone olarak ulaşabilirsiniz. Daha sağlıklı, daha mutlu ve daha zinde bir yaşam için sizlere özel oluşturduğum videolar için kanalıma abone olmayı unutmayın!

Yorumunu paylaşmak ister misin?

YouTube Kanalım
%d blogcu bunu beğendi: