Egzersiz İçin Doğru Zaman

Doğru zamanda, doğru hareket

Egzersiz seçiminde zamana göre nasıl hareket etmeliyiz? Yılın dört mevsimi, gün içerisindeki zaman dilimleri açısından vücudumuzun davranışları nedir?

Egzersiz için uygun zaman dilimini yoğun iş temponuza veya gündelik hayatınıza göre ayarlıyor olabilirsiniz ancak vücudunuzun da size söylemek istedikleri var; kaslarımız ne zaman hareket için müsait hale gelir, hormonlarımız ne zaman harekete geçer kısacası vücut saatimiz bize ne anlatmaya çalışıyor ve egzersiz seçiminde nelere dikkat etmemiz gerekir.

Aslında sizi almış olduğunuz spor yapma kararından vazgeçirmeye niyetimiz olmadığı gibi dikkat edilmesi gereken hususları aktarmak, vücudunuzun biyolojik ritim saatini anlamanıza yardımcı olmak ve yanlış zaman seçimi neticesinde ileride sizi zor durumda bırakan sonuçlara dikkat çekmek istiyoruz.

Egzersiz zamanı

Mevsimler ne anlatmaya çalışıyor?
Sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir bu yönden ele aldığımızda; yazın vücudun su ihtiyacını karşılamaya yönelik (karpuz, kiraz v.s) kışın ise hastalıklara karşı direnç sağlamaya yönelik C vitamini ağırlıklı (portakal v.s) gıdaların yetiştiğini görebiliriz. Mesajı kainat ile bağlantılı olarak okursak vücudumuzun hangi mevsimde hangi sürece girdiğini görmek hiç de zor değil.

Birçok kişi daha formda bir vücut ile yaza merhaba demek ister ancak yaygın olarak yapılan bir yanlışla birlikte, kilo vermek ve forma girmek amacıyla ve yazın da etkisiyle daha fazla su kaybı, kalp rahatsızlıkları v.b riskler ile karşı karşıya kalır.

Kilo vermek, vücuttaki kas miktarını arttırmak için sonbahar ve kış mevsimlerinde yine bu doğrultudaki egzersizlere ağırlık verebiliriz ancak havalar ısındıkça, özellikle yaz aylarında vücudumuzu rahatlatan, formumuzu korumaya yönelik egzersiz tiplerini tercih etmeliyiz.

Vücudumuzun Saati ve Egzersiz Seçimi

Berrak bir zihin ve konsantrasyon gerektiren aktiviteler için sabah saatleri ön plana çıkarken, kasların esnekliği, vücut sıcaklığı, hormon düzeyleri açısından öğleden sonra ki süreç idealdir, akşam antrenmanının ardından ise özellikle iştahından dolayı şikayetçi olanlar fayda sağlayabilirler şimdi aşağıdaki başlıklarda sabah, öğleden sonra ve akşam saatlerinde yapılan egzersizler neticesinde ortaya çıkan olumlu ve olumsuz durumları inceleyelim.

[table id=2 /]

Vücudumuzun Zamanla Uyumu;
Zamanlamayı günlük ibadetler açısından ele alacak olursak, güneşin hareketleriyle paralel olarak bir günün 5 vakte bölündüğünü ve farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirildiğini görebiliriz bu düzenin arkasında yatan mesajı okumaya çalıştığımızda ise sabah vakti; çocukluk dönemi, öğlen vakti; gençlik dönemi, ikindi vakti; orta yaş dönemi, akşam vakti; yaşlılık dönemi ve yatsı vakti; ölümümü simgelemektedir?

Bu durum vücudumuzun 24 saatlik ritim döngüsü ile ele alındığında organların çalışma performansı, vücut ısısı, hormonlar, kaslar, beynimiz ve diğer bütün vücut fonksiyonlarımız güneşin hareketlerinden, ışığından, karanlıktan, gezegenlerin hareketlerinden (bkz. Medcezir), suni ışıklardan kısacası çevresel faktörlerden etkilenmektedir.

Sonuç olarak
Sabah öğleden sonra veya akşam, ne zaman egzersiz yapmayı tercih ederseniz edin, aktarmış olduğumuz püf noktalarını göz önünde tutarak ve sürekliliği hedefleyerek devam etmelisiniz bu süreçte vücudunuz da size adapte olarak destek olacaktır.

Kısacası amacınız zaman dilimleri arasından bir seçim yapmak değil, hangi aktivitelerle o zaman diliminde en iyi sonucu elde edebileceğiniz ve süreklilik olmalıdır.

Eğer sabah saatlerinde egzersiz yapmayı planladıysanız ve bir vesileyle kaçırdıysanız öğleden sonra yada akşam da yapabilirsiniz.

Belli bir saat aralığında ki aktivite neticesinde diğer saatlere oranla daha verimli olduğunuzu düşünüyorsanız o zaman aralığını egzersiz saatiniz olarak ilan edebilirsiniz.

Şimdiden uygulama kararı aldığınız program için size başarılar.

Leave a Comment

YouTube Kanalım