Halı Saha Maçı Yapanlar Dikkat !
[stextbox id=”warning”]Düzenli spor yapmayan birisinin, haftada bir gün halı saha maçı yapması, kalp sağlığı açısından çok zararlı görülüyor.[/stextbox]
Halı sahada maç yapmak için yeterli kondisyon düzeyinde olmanız, en azından maçlara hazırlık yapmanız yada düzenli spor alışkanlığına sahip olmanız gerekmektedir.
ÇİM SAHALARI TERCİH EDİN !
Ayrıca halı sahalarda kullanılan suni, plastik çim sebebiyle sürekli plastiğe sürtünerek koşan kişilerin vücudunda statik elektrik oluşmakta ve oluşan fazlalığı topraklayamamaktadırlar bu yüzden her yıl bir çok kişi halı saha da kalp krizi geçirmektedir.
Profesyonel malzeme kullanılmadan inşa edilen halı sahalarda zemin yumuşak olmadığı için darbe alan kişilerin omurgalarında ve eklemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Bu zararı en aza indirgemek için en azından dizlik, dirseklik ve darbe koruyu malzemeler kullanmanızı öneririz.
ISINMADAN MAÇA BAŞLAMAYIN !
Halı sahalarda maç yapan kişiler genelde düzenli spor yapmayan yada bu konuda deneyimsiz kişilerden oluşmaktadır. Maçlara başlamadan önce yapılan en büyük hata ise ısınmaya yeterince önem verilmemesidir. Kas ve eklemlerini yeterince hareket ettirmeyen ve ısınmayan bir kişi kuvvetle muhtemel ilerleyen dakikalarda bir sakatlık yaşamaya yakındır.
UZMANLAR NE DİYOR?
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, “Bu durumlara bağlı problemler özelikle bacak ve ayakları içeren alt kısımlarda olmaktadır. Ayak bileği ve diz eklemlerinde ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Ön çapraz bağı, menüsküs yaralanmaları, ayak bileğinde bağ yaralanmaları, ayakta kırık çıkık çokça karşılaştığımız sorunlar olmaktadır. Bu tür olayların önemli bir kısmında ciddi cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Bazı zamanlar bu durum uzun süreli rehabilitasyona kadar gitmektedir. Daha da önemlisi bazı vakalarda tam iyileşme olamamakta, hareket kısıtlılığı kalabilmektedir” dedi.
Dr. Deniz Şener, “bir futbol takımında, futbolcuların antrenmana çıkmaması halinde maça çıkmasına izin verilmez” diyor ve halı saha maçlarının da aynen böyle düşünülmesi gerektiğini söylüyor.
KAFAYA DİKKAT
Major Leauge Soccer’ın tıbbi koordinatörü John Galluci diyor ki; “maç sırasında oluşan sakatlanmaların %9’unu kafa vuruşundan kaynaklanan sarsıntılar oluşturuyor. Kafa vuruşu en temel becerilerden birisi olsa da tehlikesiz olduğunu söyleyemeyiz. 2012 yılında 29 yaşında hayatını kaybeden futbolcu Patrick Grange’ın otopsisinde ikinci evre CTE olduğu saptandı ve tarihte bu teşhis koyulan ilk futbolcu oldu” diyor.
