Diyet Yaparak Kilo Vermek Mümkün müdür?
Bir maraton koşucusu olduğunuzu düşünün , başlangıç çizgisinden başlayan temponuzla bitiş çizgisine doğru yol almaya başlıyorsunuz hızlanan kalp atışlarınız, şişmeye başlayan bacak kaslarınız ve yavaş yavaş bulanıklaşan görüş alanınız size yarışı bir an önce bırakmanızı öğütlemeye başlıyor, kondisyon açısından yeterliyseniz mutlu sona ulaşıyor, değilseniz yarışı ilk aman da bırakıyorsunuz.
Bugünlerde diyet maratonuna başlamak için çizgideki yerini almış koşuculardan birisi olabilirsiniz, Kenya’dan gelen bir atlet bile olsanız ömür boyu koşamayacağınızı bildiğimizden dolayı sizleri hem doğru bilinen yanlışlar noktasında bilgilendirmek hemde pratik önerilerimizi paylaşmak istedik.
Fazla kilolarınızdan kurtulmak gözüyle baktığınız diyet, bir program dahilinde kontrollü ve bilinçli olarak vücudu arındırmaya, kilo vermeye yönelik yapılan uygulamalar bütününe denilmektedir.
Milyar dolarlık diyet endüstrisini gözlemlediğimizde her yıl yeni diyet çözümlerinin ve ürünlerinin ya hep ya hiç mantığı ile ortaya konulması, eskilerinin etkili olmadığının göstergesidir dolayısıyla tüm yollar tekrar daha az kalori alımına ve egzersize çıkıyor.
Kilo hakkında?
Tartının üstüne çıktığınızda beliren rakam yani kilonuz ne ifade ediyor öncelikli olarak kiloyu iyi anlamak gerekiyor; kas, yağ ve su olarak vücutta bulunan kilo, sadece diyet ile durağan bir şekilde (egzersiz olmadan) giderildiğinde vücudumuz hem kas bölümünden, hem de yağ bölümünden bir kayba uğruyor ve kısa vadede gülmemize sebep olsa da ilerideki dönemlerde, verilen kiloların geri alınmasıyla sadece yağ olarak geri gelebiliyor tabii ki bu süreçte hareket etmeye ve spor yapmaya karar vermemişseniz. Diğer taraftan yaza formda girmek ve daha güzel görünmek için üzerinize geçirdiğiniz sauna eşofmanı ile yapacağınız egzersizlerde ise yoğun olarak vücudunuz su kaybedebilmektedir.
Aç kalmak çözüm müdür?
Diyet konusunda yeterli bilgiye sahip olmadan, bende yapabilirim düşüncesiyle kendini açlık adasına atan ve yiyecek miktarlarında önemli miktarda kısıntı yapanlar ise vücutlarının acil durum alarmı karşısında daha fazla yağ depolamaya başlıyorlar halk arasında ne yesem yarıyor olarak tabir edilen durum ortaya çıkıyor kısacası.
Uyguladığınız program neticesinde kilonuzu borsadaki istikrarsız bir hisse senedi gibi bir aşağılarda bir yukarılarda takip ediyorsanız bir şeyler ters gidiyor demektir çünkü vücut ağırlığınızı sabit bir şekilde korumanız yanlış bir diyet metodunun seçilmesi ile hızlı bir şekilde kilo alıp vermenizden daha iyidir yani süreklilikten bahsediyoruz. Aynı şekilde tok olduğunuz halde yemek saati geldiği için bir şeyler yemek de doğru değildir.
Yaşam Tarzımız
– Beslenme ve egzersiz maratonuna başkalarının ısrarı ile değil kendi istek ve rızanızla başlamalısınız.
– Diyet reçeteleri şişman birisine sunulduğunda o kişide bir hastalık psikolojisi oluşabilmekte ve kişi bundan bir an önce kurtulmak istemektedir dolayısıyla diyet, yeni bir yaşam tarzı, yeni bir beslenme programı olarak algılanmalıdır ve ailece uygulanmalıdır.
– Hedeflerinizi, zayıflıklarınızı ve güçlü yönlerinizi bilen insanlarla bir destek sistemi geliştirin.
– Aşırı düşünmeyi terk edin böylece aşırı yemeyi de terk edersiniz.
– Kilo almanıza sebep olan duygusal ve fiziksel etkenleri belirlemeli ve bunların üzerine gitmelisiniz.
Egzersiz önerilerimiz
Kilo kontrolü, güçlenme, iyi bir dolaşım sistemi, zarif yaşlanma v.s açısından egzersiz çok önemli bir yer tutar. Beslenme programınızın en iyi kankası olan egzersiz metotlarına geçmeden önce bel çevrenizi ölçmenizi ve vücut hatlarınızı fotoğraflamanızı öneriyoruz çünkü ilerleyen süreçte tartı üzerindeki kilonuzda bariz değişiklikler olmasa da vücut hatlarınızda bir sıkılaşma ve değişme olabilir. (İdeal bel ölçüsü kadınlarda 82 cm ve altı, erkeklerde ise 88,5 cm olmalıdır. Beldeki 1,5 cm’lik fazlalık yarım kilo yağ anlamına geliyor)
Amacımız takip edeceğimiz egzersiz programı ile vücudumuzdaki yağı kasa çevirmek ve mevcut kas miktarını da arttırmak ve kas boyunu esnekliğini arttırmak şeklinde olmalıdır çünkü kaslar çalışmak için kaloriye ihtiyaç duyarlar ve her yarım kilo kas 40 ila 120 kalori yakar, yağ ise sadece 1 ila 3 kaloriye ihtiyaç duyar.
– Her gün otuz dakika yürüyüş yapın aynı zamanda kalp ve damar sağlığı açısından da fayda sağlarsınız.
– Aerobik egzersizlerini takip edin örneğin tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklete binme v.s
– Yüzme anında bacak kaslarınızı ve karnınızı sıkmanız durumunda bu bölgelerde ki etkinliği arttırmış olursunuz.
– Nefes egzersizleri vücudunuza daha fazla oksijen kazandırarak aynı zamanda metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olun.
– Esneme, denge duruşları, yoga, tai chi, pilates, yer çekimine karşı direnç sağlayan hareketlerin yer aldığı uygulamalar ile merkezi kas sisteminizi geliştirebilirsiniz (üst vücut, karın ve bacak)
– Teknolojinin bizi oturaklarımıza çivilediği böyle bir çağda bir durak ötedeki bakkala arabayla değil yürüyerek gitmek, üçüncü kattaki evinize çıkarken merdivenleri kullanmak yada diğer odadaki ofis arkadaşınızdan bir şey isterken yanına gitmekle bir şey kaybetmezsiniz aksine hareketli bir yaşam tarzınız olur.
– Evinizin bir köşesinde çok da ağır kilolarda olmamak kaydıyla “dambıl seti “ veya pratik kullanım açısından “elastik bant” bulundurun ve temel ağırlık kaldırma, direnç sağlama hareketlerini çalışın.
Hayatınıza anlam katın
Daha iyi bir görünüm, iş, eğlence, rekabet yada sağlık hangi sebepten ötürü diyet yapıyor olsanız da zayıflayabilme ve zayıf kalabilmenin henüz kolay bir yolu bulunamamıştır. İstediğinizi yiyerek ve bir ilaç alarak ideal kilonuzu koruyabilmeniz söz konusu değildir.
Yaşam tarzınızı değiştirerek yeni bir beslenme şekli ortaya koyabilir ve kendiniz için en uygun egzersiz programını belirleyebilirsiniz üç günlük yada haftalık bir programdan bahsetmiyoruz sizler için yaşam boyu kaliteli, dengeli ve mutlu bir yaşam dilerken hayat maratonunda en güzel yerlere gelebilmenizi temenni ediyoruz.
Varlığın kökeni harekettir, hareketsizlik varlığın içinde yer almaz çünkü varlık hareketsiz olamaz.
Olursa kaynağına yani hiçliğe döner işte bu yüzden dünyada ve ahirette yolculuk hiç bitmez
İbnel Arabi