Denge Egzersizleri

Bebeklik günlerimize geri dönelim, önce emekleyerek sonra düşe kalka öğrenmiştik yürümeyi ve iki ayağımız üzerinde dengede durabilmek yaşam maratonuna attığımız en önemli adımlardan biriydi. Peki ama ilk adımdan başlayarak, son adıma kadar süren bu serüvenin ne kadar farkındayız.

Dünyadaki denge kaybı ve düşme kazalarının neticelerine bakacak olursak azımsanamayacak sayıda (Her yıl ABD’de ortalama 300 bin)kalça kırığı vakası bu sebeple ortaya çıkmaktadır. Buna hastalıkları, hareketsiz yaşam, ilaç kullanımı gibi etkenleri de dahil ettiğinizde kolayca düşmeniz kaçınılmaz olabilir.

İlerleyen yaşımız ile birlikte denge duygusunda, reflekslerde, kas gücünde ve boyunda, görme yeteneğindeki düşüş ile birlikte altmışlı yaşlarına girenler adımlarını eskisi kadar rahat atamaz, yayarak yürümeye başlarlar ve  merdiven çıkmakta zorlanabilirler.

Herhangi bir ortamda rahatlıkla uygulayabileceğiniz bu hareketler özellikle vücudun ağırlık merkezinin değişmesi sebebiyle dengenin bozulması , dar dayanma alanlarının olduğu ve dengenin kolaylıkla bozulabileceği koşullarda ortaya çıkan sorunları çözmeye yarar.

Denge Egzersizleri

Daha iyi bir denge için yapabilecekleriniz

– Tek ayak üzerinde iken bulaşık yıkayabilir, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz v.b

– Bir çizgi hayal edin ve bu çizginin üzerinde düz bir şekilde yürüyün

– Yere oturun ve ayaklarınız bitişik bir şekilde iken kalkmaya çalışın

– Yere bir nesne koyun ve tek ayak üzerinde bekliyorken eğilerek yerden alın, bu esnada bir yerden destek almamaya özen gösterin

– Bisiklet üzerinde dengenizi sağlayabiliyor ve nizami olarak binebiliyorsanız, bisikletiniz ile slalom (sağa ve sola dönüşler) yapın, yokuş yukarı veya düz ortamda ayağa kalkarak pedal çevirin.

– Basketbol oynarken, özellikle basketbol topu zıplatma çalışmalarına yoğunlaşın, topu zıplatırken topa değil karşıya bakmaya çalışın. Topa bakmadan top sürebilmeniz önemlidir.

Sizlerle paylaştığımız denge hareketlerini uygularken süre tutmayı unutmayın. Böylece zaman içerisindeki gelişimi de gözlemlemiş olabilir ve kendinizle gurur duyabilirsiniz. Genel olarak denge hareketleri üçe ayrılmaktadır.

Statik denge: İnsanın vücudunun dengesini belli bir yerde ya da pozisyonda sağlama yeteneğidir. (Bkz. Tek ayak üzerinde beklemek)
Dinamik denge: Hareket ederken dengeyi sağlama yeteneğidir. (Ör; arkaya yada yan tarafa gidişte, denge ağacında yürüyüş)
Objeyle dengeleme: Bir araçla hareket yaparken ya da ek bir araç kullanırken dengeyi sağlama yeteneğidir. (Ör; top labut gibi araçlarla sağlanan denge konumunda dinamik ve statik denge birlikte kullanılabilir.)

Denge Egzersizleri Balance Exercise

DENGELİ

[table id=5 /]

Enerjinizin dengesi önemli

Enerji tıkanıklıkları bedendeki rahatsızlıkların sebebidir. Bedenin bir bölümündeki az yada fazla enerji, o bölgede rahatsızlığa ve tüm bedende gerilime sebep olabilmektedir. Bedendeki enerji dengesizliklerinin başlıca nedeni, insandaki “olumsuz duygulardır”

Enerjiyi nasıl koruyacağımızı, müspete dönüştüreceğimizi, arttıracağımızı bildiğimizde, enerji tıkanıklıklarını açmak, bedenin savunma mekanizmasını güçlendirmek, rahatsızlıkları engellemek için “müspet pozitif enerjiye” ihtiyacımız olacaktır.

One thought on “Denge Egzersizleri”
Leave a Comment

YouTube Kanalım