Beyin Gücünü Artırmaya Yardımcı 7 Egzersiz Önerisi
Gelişmek için tıpkı kaslarımız gibi beynimiz de egzersize ve yeniliklere ihtiyaç duyar. Gençlik döneminden başlayarak beynimize iyi bakmak, yaşlanma sürecinde bize dinçlik ve zindelik sunar. Beynimize iyi bakmanın birçok farklı yolu vardır. Bu yollardan bazılarını şu şekilde ifade etmek mümkündür:
- Egzersiz yapmak,
- Beyni güçlendirecek oyunlar oynamak,
- Beyninizi şaşırtacak kararlar vermek,
- Meditasyon yapmak.
Bu içeriğimde sizin için beynimizi güçlendirecek 7 egzersize yer verdim.
Spor ile Zinde Kalın
2013 yılında yayınlanan bir çalışmada; 30 yıl süresince 2.300 erkek üzerinde bir inceleme yapıldı ve sonuçları bilim dünyasına sunuldu. Orta yaştan itibaren gözlemlenmeye başlayan bu katılımcıların davranışsal ve bilişsel yetenekleri incelendi. Araştırma sonunda sağlıklı bir bedene sahip olan ve yaşamında egzersize sıkça yer veren deneklerin; bilişsel sorunlar ve bunama sorunu yaşama olasılıklarının %60 daha az olduğu ortaya kondu. [1]
Sigara içmeyen, düzenli egzersiz yapan, yüksek seviyede alkol kullanmayan kişilerin zihinsel sağlıklarının daha güçlü olduğu ortaya koyulan bu araştırma, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmanın gerekliliğini bir kere daha vurgulamış oldu.
Zihninizde Harita Çizin
Zihniniz sık gittiğiniz rotaları ezberler ve bir süre sonra hangi sokaklardan geçtiğinizin bilincinde olmadan hedefinize ulaşırsınız. Bu süre içinde hangi dükkanların önünden geçtiğinizi sorgulamazsınız. Beyninizin size sağladığı bu konforu bir kenara bırakıp, geçtiğiniz yollardaki dükkanları, caddeleri veya önemli yapıları zihninizde canlandırmaya çalışmak beyniniz için önemli bir egzersizdir.
Yaşadığınız bölgenin haritasını zihninizde canlandırmak ilk etapta kolay gibi görünse de gerçek haritayla karşılaştırdığınızda kaçırdığınız detayların fazla olması sizi oldukça şaşırtacak. Harita çalışmasını farklı alanlarda sık aralıklarla tekrarlamak, beyniniz için en keyifli egzersizler arasında!
Yeni Şeyler Öğrenerek Zihninizi Dinç Tutun
Bir enstrüman çalmak, yabancı kelime ezberlemek veya daha önce denemediğiniz bir hareketi yapmaya çalışmak hem keyifli hem de geliştirici bir alışkanlık olacaktır. Rutinlerimizden uzaklaşmak, farkındalığımızı artırmak için hemen harekete geçebilir ve bugün daha önce yapmadığınız yeni bir eylemi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu Defa Farklı Elinizi Kullanın
Yazı yazmak çok küçük yaşlarda öğrenilen motor beceriler arasındadır. Yazı kaleme alırken hangi harfi nasıl çizeceğinizi düşünmeden kolaylıkla yazabilirsiniz. Peki, yazı yazmak için kullanmadığınız elinizle yazmayı deneseniz ne olur? Bu egzersiz ile beyin konfor alanından çıkar ve zorlanır. Bu aktivite sizi zorlasa da en çok güçlendirecek egzersizlerin başında yer alır.
Sosyalleşin
Aktif bir sosyal hayatınız varsa; yeni insanlarla tanışır, yeni hikayeler öğrenir ve yeni deneyimler yaşarsınız. Bu durum siz farkında olmasanız da beyniniz için en etkin egzersizlerden biridir. 2019 yılında yapılan bir araştırma sosyal yaşamda aktif yer alan kişilerin Demans ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Siz de bu keyifli egzersiz ile beyninizi güçlendirebilirsiniz.
Meditasyon ile Rahatlarken Güçlenin
2007 yılında yapılan araştırmalar, farkındalık meditasyonunun yeni sinirsel yolları devreye soktuğunu ortaya koymuştur. Bu yeni yollar ise zihinsel esnekliğin artmasında önemli rol oynar. Farkındalığı güçlendirecek meditasyonlarla siz de beyninizi güçlendirebilirsiniz. [2]
Beyin Güçlendirmeye Yönelik Tasarlanmış Oyunlar Oynayın
Beyin fonksiyonlarını zorlamaya yönelik geliştirilmiş oyunlar, güçlenmenize ve daha sağlıklı bir beyne sahip olmanıza büyük oranda etki eder. Satranç oynamak, bulmaca çözmek, sudoku ile ilgilenmek ya da beyni güçlendirmeye yönelik tasarlanan yeni nesil oyunlar oynamak daha sağlıklı bir beyne sahip olmanızda önemli rol oynar.
Sizler için hazırladığımız FitBeyin içerikleri ile zihninizi ve bedeninizi güçlendirecek egzersiz önerilerini bu adreste bulabilirsiniz https://www.acikbeyin.com/?s=fitbeyin, ayrıca sizin için kaleme aldığım sağlıklı yaşam önerilerini okuyabilirsiniz.
[1] Elwood P, Galante J, Pickering J, et al. Healthy lifestyles reduce the incidence of chronic diseases and dementia: evidence from the Caerphilly cohort study. PLoS One. 2013;8(12):e81877. Published 2013 Dec 9. doi:10.1371/journal.pone.0081877
[2] Siegel DJ. Mindfulness training and neural integration: differentiation of distinct streams of awareness and the cultivation of well-being. Soc Cogn Affect Neurosci. 2007;2(4):259–263. doi:10.1093/scan/nsm034