Ballı Kayalar'da Doğa Yürüyüşü

Spor salonumuzdan öğrencilerim ile Ekim ayı içerisinde aksiyon ve hareket dolu bir etkinlik yapmak istedik. Şunu yapalım, bunu yapalım derken doğa yürüyüşünde (trekking) karar kıldık. Sonuç olarak bu fikir Brightstar firmasının hafta sonu etkinliği olarak şekillenmiş oldu.

İK departmanının özverili çalışması sayesinde ulaşım, yemek, rehber gibi detaylar kısa bir sürede çözüldü.

Güzel bir kahvaltı eşliğinde başlayan günümüz yürüyüşler, beyin egzersizleri, nefes çalışmaları, eğlenceli oyunlar ile renklenirken katılımcılarımız doğanın tadını çıkarmayı ve bu anı fotoğraflamayı ihmal etmediler.

BalliKayalar-Trekking-Turu

Resimlerde gördüğünüz üzere yürüyüş parkuru kayalıklardan oluşuyor. Zorluk seviyesini orta olarak nitelendirebileceğimiz bu parkurda dikkatli yürümeli, bastığınız yerleri kontrol etmeli ve dengenize hakim olmalısınız.

Ballı Kayalar adını ise üzerinde yürüdüğümüz kayalardan alıyor. Öyle ki az bir yağmur yağsa yada su gelse kayalar bal sürülmüş gibi kaymaya başlıyor yani yağmurlu bir günde gitmeyi düşünmeyin derim.

Biz grubumuzu (yaş, fizik, uyum) göz önünde bulundurarak belli bir noktaya kadar ilerledik ve sonrasında da geri döndük ancak bölge de her türlü aksiyona ve zorluğa göre çeşitlendirmeler yapmanız mümkün. Dilerseniz yürüyün, dilerseniz tırmanın ama bunları bilinçli ve profesyonel destek alarak yapmanız faydanıza olacaktır.

BALLI KAYALAR TABİAT PARKI – KOCAELİ

Kocaeli ili, Gebze ilçesi içersinde Tavşanlı köyü yakınlarında yer almakta olup 21.07.1995 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile tescil edilmiştir. Gebze’ye 8 km, İzmit’e 39 kmmesafededir.

I. Derece Doğal Sit Alanıdır. Tabiat parkı 1603 Ha’lıkalana sahiptir. Uzunluğu 1.5 km. genişliği 40-80 m. arasında değişen kanyongörünümlü, dar ve derin kazılmış bir “Boğaz”dır. Vadinin yükseltisikuzeyde ağız kesiminde 5-10 m. yükseklikte başlayıp, güneyde vadininsonlarında, 80-100 m. yüksekliklere kadar çıkmaktadır.

Kuzeyden güneye, Gürgenden adı verilen ve vadi içerisinde”Ballıkaya Dere” adını alan bir akarsu tarafından,yakın jeolojikgeçmişte kireçtaşları içerisinde gömülerek açılmıştır. Aynı dere, vadiçıkışından sonra ufak bir göl oluşturup, göl çıkışını takiben Tavşanlı dereadını alarak güneyde Marmara Denizine kavuşur.

Vadiyi enine kesen mikrofaylanmaların vadinin bugünkügörünümü üzerinde etkileri olmuştur. Bu tür etkiler sonucu;vadi tabanındagörülen eğim kırıkları, ufak şelaleler, küçük göllenmeler vb. şekiller oluşmuş,vadi yamaçları oldukça dik profiller meydana getirmiş, kuzeyden güneye %5 likbir eğim kazanmıştır.

Ballıkaya Vadisinin doğu yamaçları batı yamaçlarına oranladaha yatık ve parçalı görünümdedir.

Havzanın hemen hemen tamamına yayılmış maki ve pseudomakiflorası ile dere içlerinde kışın yapraklarını döken angyospherm taxonları görülür.

Atmaca, alaca karga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu, bülbülkuşu populasyonunu oluşturmaktadır. Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebeğeTabiat Parkı içerisinde rastlanılmıştır.

Bu özelliğinin korunması ve devamlılığının sağlanmasıamacıyla 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

GEZİMİZDEN FOTOĞRAFLAR

Leave a Comment

YouTube Kanalım