Terlemenin Faydaları

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır hareket etmek ve aldığımız ilk nefes ile son nefes arasında bu hareket hiçbir zaman bitmez, uyurken bile çalışan organlarımız bu devinimi sürdürürler. Ortamda oluşan harareti ve ısınmayı önlemek için vücudumuz devreye girer ve terleme süreci başlar. Su, tuz, yağ ve üreden oluşan ter, deri yüzeyimizden buharlaşarak vücudun soğumasını ve aşırı ısınmasını engeller. Vücudumuzda yaklaşık her cm2’sinde 100 adet olarak bulunan 2,5 milyon ter bezi sayesinde terleriz.

250 bin ter bezi ayaklarda olmak üzere ortalama 2,5 milyon ter bezimizle bu süreci gün boyu yaşarız. Özellikle spor yaparken daha fazla ısı ürettiğimiz için yoğun bir şekilde terlemiş oluruz. Buraya kadar her şey güzel ve normal olmasına rağmen egzersiz yapan bir çok kişi daha fazla terlemeyi daha fazla kilo vermek zannederek, naylon elbiselere bürünür yada vücudunu bilumum malzemeler ile kaplar, doğal bir şekilde terlemek ve forma girmek istiyorsanız bunu asla yapmayın!

Terlemenin miktarı kişiden kişiye farklılık gösterir bu yüzden hemen yanınızda spor yapan bir kişi sizden daha fazla terliyorsa bu onun daha yoğun çalıştığı anlamına gelmez. Vücuttan çıkan ter miktarı çalışma yoğunluğuna, hava sıcaklığına ve nemine göre artabilir.

Erkekler, kadınlara, kilolu kişiler ise zayıf kişilere oranla daha fazla terler ve yaşlandıkça bu oran gittikçe azalır ayrıca hormonlar ve salgı bezleri de belirleyici olan diğer unsurlardır. Antrenman temponuzu ölçmek için kalp atış hızınızı dikkate alabilirsiniz.

Yapılan bir diğer yanlış ise yeterli sıvı almadan yüksek şiddetli egzersiz yapmak ve aşırı terlemektir. Egzersiz öncesinde ve sonrasında sıvı tüketimine dikkat edin, egzersiz esnasında suyu yudum yudum ve belli aralıklarla tüketin.

Terlemek sizin en doğal hakkınız olsa da spor salonunda yada umum bir yerde çalışırken terinizi etrafa bulaştırmaktan sakının ve yanınızda bir havlu bulundurun yani nasıl bulmak istiyorsanız o şekilde bırakın.

Terlemenin Faydaları

  • Terleyerek vücudumuzda bulunan toksin maddeler dışarı atılır. Alkol, aşırı tuz ve mineraller yine ter yoluyla vücuttan temizlenir.
  • Yapılan araştırmalara göre terlediği için düzenli olarak sıvı tüketme ihtiyacı duyanlar bu sayede böbrek taşı oluşumundan da uzaklaşmış oluyorlar
  • Ter bezlerinden salgılanan “dermcidin” adlı madde cildimiz yaralandığında antibiyotik etkisi gösterircesine yaranın üzerinde etkili olur, bakteri ve virüsleri öldürür.
  • Doğal bir klima gibi çalışan sistem terleme esnasında vücudumuzun serinlemesini sağlar ve bu şekilde vücut ısımızın aşırı yükselmesi önlenmiş olur.

İyi terlemeler

HyperhidrosisBu arada kırmızı renk ile belirterek diyorum ki; aşırı terleme (Hiperhidroz v.s) gibi hastalık derecesinde lütfen doktorunuza danışın ve bunu bir fayda olarak görmeyin çünkü her şeyin aşırısı zarardır.

[stextbox id=”warning” caption=”UYARI”] Bu sayfada yer alan bilgilerin hiç biri doktor önerisi niteliğinde değildir ve hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik tanı, teşhis ve tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Ziyaretçiler, her hangi bir sağlık problemi hakkında doktorlarına danışmakta kendileri yükümlüdür. Web sitemdeki içerik, kendi araştırmalarımı ve düşüncelerimi yansıtmaktadır. Yazılanları uygulamak neticesinde oluşan hiçbir sağlık sorunundan veya maddi manevi olumsuz etkiden mtsaglikli.com sorumlu tutulamaz. www.mtsaglikli.com ‘a ait olan bu içerik yazılı izin olmadan kısmen yada tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, satılamaz, alt lisansla kullandırılamaz.[/stextbox]

Leave a Comment

YouTube Kanalım