Sağlıklı Uyku İçin Yapılması Gerekenler

Bir günlük zaman diliminin yaklaşık üçte birlik bölümünü yatakta geçiririz yani yaşadığımız hayatı, ömrümüzü üçe böldüğümüzde bir dilimin yatakta geçtiğini görebiliriz. Ayrıca uyku sırasında vücudumuz geçici olarak felç olmaktadır böylece rüyamızda yaptığımız hareketleri yatakta tekrar etmemiş oluruz bu bakımdan büyük bir avantaj sağlıyor olsak da felçli bir vücudu yanlış pozisyonda uyku alemine gönderirsek gece boyunca başta omurga olmak üzere eklem bölgelerine orantısız baskı yapmış oluruz.

Yanlış pozisyonda yatıyorsanız bir de bakmışsınız, sabah yataktan yorgun ve dayak yemiş gibi kalkıyorsunuz. Kollarınızı hissetmiyor yada bel, boyun ağrısı sebebiyle ağrıyan yerlerinizi tutuyorsunuz. İşte bu kadar önemli bir zaman dilimini çok iyi anlamak ve yorumlamak gerekiyor.

Başlığı görür görmez aklınıza şu soru gelmiş olmalı; acaba ne tarafa yatmalıyız? Açıkçası bu sorunun cevabı yine sizde saklı ve ne tarafa yatacağınızı belirlemek için yine vücudunuzla konuşmanız gerekli.

O halde şöyle başlayalım, öncelikle ne tarafa yatmamalıyız sorusunun cevabını bulalım. Bunun için genel sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olmanız ve kendinizi iyi gözlemlemeniz gerekiyor.

Kilolu veya boğaz bölgesi şişkin olan bir kişiyi düşünelim bu kişi sırt üstü yatacak olursa yumuşak damağı sebebiyle gece uyku sırasında ani nefes kesilmeleri (uyku apnesi) yaşayabilir çünkü yumuşak doku geriye doğru kaçarak nefes borusunu tıkayabilir. Bu durumda sağa veya sola dönerek yatmayı düşünebilir. Yana dönerek yatarken de en ideal olanı bacakları karna doğru çekerek cenin pozisyonunda yatmaktır.

Peki sırt üstü yatamaz mıyız? Özellikle yaşlılarda ve zayıf kas, organ yapısı olan kişilerde buna müsaade edilebilir örneğin yaşlılar ve hastalar çene kasları da zayıf olduğu için ağızları açık uyuma ihtiyacı hissedebilirler.

Bir kalp hastasını düşünelim bu kişi için sağa dönerek yatmak uygun olurken reflü rahatsızlığı olan bir kişi için sola dönerek yatmak yerinde olacaktır.

Yüz üstü pozisyonda yatan kişiler çeşitli sağlık sorunlarını davet etmiş olurlar. Genellikle yüz üstü yatarken çoğu kişi ellerini yastığın altına sokmayı tercih eder ve sabah yataktan kalkarken kollarından başlayarak omuzlarına kadar bir uyuşma ve hissizlik durumu yaşarlar. Özellikle omuz bölgesinde ağrısı olanlar için bu yatış şekli uygun olmayacaktır. Öyle ki yüzüstü uyuyan bebeklerde ani ölüm görülme riski olduğu tespit edilmiştir.

Sürekli boynu ağrıyan, elleri uyuşan kişilerin ise en dikkat etmesi gereken konu yastık seçimidir. Boyunda bulunan kavisin şeklini alan ortopedik yastıklar sayesinde boynun doğal şeklini korumak mümkün olabilir. Ayrıca yatakta birden fazla yastık kullanabilirsiniz örneğin omuz ağrıları için kolunuzun altına bir tane yastık koyabilir, bel ağrılarına karşı ise cenin pozisyonunda yatarken bacaklarınızın arasına yada tek bacak altına bir yastık ekleyebilirsiniz.

Peygamber Efendimizin sağına dönerek uyuduğunu biliyoruz. Bu yatış pozsiyonunda kendinize dikkat edin sol burun deliğinden alınan nefes artış gösterirken, sağ burun deliğinde azalacaktır böylece kalbin atım hızını düşürme etkisine sahip olan parasempatik sinir sisteminin faaliyetleri artacaktır, mide ve bağırsak faaliyetleri yavaşlayacak ve tansiyon düşecektir. Bu da bize verimli bir uyku sağlamış olur.

Görüldüğü üzere ideal uyku pozisyonu yana dönerek uyumak iken genel sağlık düzeyine göre bu pozisyon değişiklik gösterebilir. Yatak seçimi yaparken çok yumuşak olmamasına ve serte yakın ortopedik yatak olmasına özen göstermeliyiz. Sağa ve sola dönebilecek ölçüde genişlikte ve boyunuzdan yaklaşık 20 cm uzun olmasına dikkat ediniz. Yatak odasının havasının taze ve serin olmasını sağlayınız.

Uyumadan önce yiyeceğiniz yemekler ve atıştırmalıklar uyku kalitenizi bozar ve sabah yataktan yorgun kalkmanıza yol açar. Sabah yataktan kalkarken yavaş hareketlerle kalkmaya özen gösteriniz çünkü vücudun hareket etmek için hazır hale gelmesi gerekir. Ayrıca uyku süresince boyunuzun yaklaşık 1 cm uzadığını da bilmiş olun çünkü günlük yaşantımızda yer çekiminin etkilerine maruz kalmak ve yanlış durmak neticesinde boyumuzda bir miktar kısalma olur ve uyku sırasında boyumuz tekrar normale döner. Şimdiden herkese, karanlık ve iyi havalandırılmış bir odada iyi uykular dilerim.

Hayatınıza spor, sağlık ve hareket katmak ister misiniz? O halde doğru kanaldasınız. KANALIMA ABONE OLABİLİRSİNİZ: http://goo.gl/zvFGWA

Spor Eğitmeni Mahmut Talha Sağlıklı bilgi, birikim ve tecrübelerini sizlerle paylaşıyor. Fitness, pilates, egzersiz metotları, sağlıklı yaşam tüyoları ve beslenme programları ile daha formda ve sağlıklı olmak sizin için de mümkün.

“Sağlıklı Hoca”yı sosyal medyadan takip edin! ▼
➤ WEBSİTEM: http://goo.gl/hNRFCi
➤ FACEBOOK: http://goo.gl/ATg3dg
➤ TWITTER: http://goo.gl/4DAXhK
➤ INSTAGRAM: http://goo.gl/pjsj1I
➤ TUMBLR http://goo.gl/1k4KXM

 

Leave a Comment

YouTube Kanalım