Sağlıklı Bir Beyin için Egzersiz Zamanı – Beyin ile Fitness Hareketleri
KASLARINIZLA BİRLİKTE BEYNİNİZİ GELİŞTİREN
YENİLİKÇİ BİR ANTRENMAN METODU
Spor yapmayı forma girmek yada kaslarımızı güçlendirmek şeklinde ele alırız. Spor salonuna gider yada kendi imkanlarımızla antrenman yaparız. Yürümeyi, koşmayı, bir takım ağırlıklar kaldırmayı, egzersiz yapmayı vücudumuzu geliştirmek için yeterli görürüz.
Spor yaptıkça, beslenmemize dikkat ettikçe forma girer, vücudumuzdaki sıkılaşmayı fark ederiz. Bıraktığımızda ise bu formun yavaş yavaş kaybolduğunu üzülerek görürüz çünkü vücudumuzun altın kuralı devreye girmiştir “Kullan yada Kaybet”
Bir spor eğitmeni olarak bugüne kadar en çok yaşadığım süreci sizlere özetlemek istedim. Tabii konumuz aslında kilo yönetimi değil, siz değerli takipçilerim için çok önemli bir konuyu ele alıyor olacağız; “beynimizin gelişmesi için spor yapmak” ve o muhteşem potansiyeli korumak, artırmak.
Biz farkında olmasak da bizimle beraber şekillenen bir organdır beynimiz ve “Kullan yada Kaybet” kuralı onun için de geçerlidir tıpkı bir kas gibi. Bu yüzden beynimizi sürekli yeni bilgi ve becerilerle desteklememiz gerekir.
[alert-announce]Günümüzde çoğu insan sürekli benzer işleri tekrar ederek ve aynı rutinleri yaparak beynin muazzam kapasitesini kullanamamaktadır. Ayrıca öğrendiklerini ve bilgisini hazmedip şekillendirmesi gerekirken, bu bilgileri olduğu gibi hatırlamakla övünmektedir. Sonuç olarak bilinçsizce ve otomatikleşen tekrarlar ile beynin potansiyeli azalmaktadır.[/alert-announce]
Uzun yıllar Fitness ve Pilates eğitmenliği yapmış birisi olarak mesleğimi beyin gelişimine uyarlamak istedim ve yalnız olmadığımı dünyada benzer uygulamaların da bulunduğunu görmek beni memnun etti. Bir taraftan gözlemliyor diğer taraftan beyin geliştiren egzersizlerime yenilerini ekliyordum. Derken ortaya “Sağlıklı Beyin Egzersizleri” çıkmış oldu.
Sağlıklı Beyin Egzersizleri içerisinde spor salonlarında rastladığınız türden koordinasyon hareketleri mevcut. Çoklu görevleri yerine getirme, aynı anda birden fazla kası kontrol etmek, baskı altında hızlı karar vermek yaptığımız antrenmanlardan sadece bir kaçı. Bu egzersizlerin amacı, fiziksel aktivite ve algı kombinasyonu yolu ile beyin performansını arttırmaktır. Son derece eğlenceli ve mükemmel hareketlerden bahsediyorum.
Konuyu daha iyi anlayabilmeniz için şöyle bir örnek vereyim. Sürekli sağ elinizle yazıyorsanız şimdi sol elinizle yazmaya çalışın, dişlerinizi diğer elinizle fırçalayın şeklinde önerileri bu alanda görmeniz mümkün. Hatta son zamanlarda nörobik egzersizler adı altında günlük hayatımıza dahil olan pek çok uygulama gördük. İşte beynimizin yeni bilgi ve beceriler karşısında daha etkin çalışabilmesi için bu egzersiz sistemi altında parmaklarımızı, kaslarımızı, çeşitli spor aletlerini kullanıyor olacağız. Özetle beyin aktivitemizi artıran karmaşık egzersizler deneyeceğiz.
Bu egzersizler ile çalışan çeşitli meslek grupları da bulunmaktadır; elit sporcular, yöneticiler, şirket çalışanları, ralli şoförleri, bateristler, pilotlar v.b iş hayatında performanslarını en üst düzeye taşıyabilmektedir. Daha etkin bir beyin sayesinde hayatın her alanında fayda sağlamak mümkün.
Sağlıklı Beyin Egzersizleri genel etkileri;
- Konsantrasyon, odaklanma ve dikkat artışı
- Beyinde yeni sinir bağlantılarının oluşması
- El-Göz koordinasyonu becerisi
- Hafıza ve öğrenme yeteneğinde artış
- Hata yapma oranında azalma
- Birbirinden bağımsız iş yapabilme yeteneği
- Dikkat dağıtan durumlardan daha az etkilenme
- Duygusal stresi azaltma
- Fiziksel rahatlama
- Zihinsel ve fiziksel performansta gelişim
- Özgüvende artış
İşte ilk egzersizimiz
Bu resimde gördüğünüz gibi bir elinizle iki hareketi, diğer elinizle de tabanca hareketini yapın ve şimdi şaşırmadan iki ile tabanca hareketinin yerini değiştirin yani sağ eldeki şekil sola, soldaki şekilde sağ ele geçecek ve aynı anda dört parmağınız aktif olacaktır.
Sağlıklı Beyin Egzersizi 08 – Beynine Güveniyorsan Sende Dene! Videosu
[alert-warning]DİKKAT: Başlangıçta egzersizleri yapamadığınız için üzülmemelisiniz çünkü (SB) Sağlıklı Beyin‘in amacı, beynin daha az kullanılan bölümlerini aktive ederek kişisel performansla beraber başarıyı artırmaktır. Egzersizler sayesinde beyninizi daha etkin çalıştırmak için zorlayabilirsiniz. Zamanla egzersizleri yapabilir hale geleceksiniz, bu aşamada tekrar devreye girerek size farklı zorluk seviyeleri ve hareket kombinasyonları sunacağım.[/alert-warning]
[alert-note]İPUCU: Sağlıklı Beyin egzersizleri baskı altındayken hızlı algılama, çabuk düşünme ve hızlı karar vermenizi sağlar. Karmaşık hareketlerle beynin bir bütün olarak kullanılmasına olanak sağlar, diğer taraftan sinir kas bağlantısının ve reaksiyon süratinin hızlanmasına yardımcı olur.[/alert-note]
[alert-note]OLMAZSA OLMAZ: Egzersizler ne kadar zor ya da karmaşık olursa olsun, asla denemekten vazgeçmeyin. Beyninize öğrenmesi için ihtiyaç duyduğu deneyimi sağlayın.[/alert-note]
Daha önce hiçbir yerde görmediğiniz çok eğlenceli egzersizler sizleri bekliyor; sesli komutlar, renkler karşısında göstereceğiniz reaksiyon, birden fazla kası aynı anda çalıştıran hareketler, takım çalışmaları, dikkatle takip etmenizi gerektirecek hedefler ve çok daha fazlası.
Bu egzersizleri YouTube kanalımda düzenli olarak sizlerle paylaşıyorum. Birbirinden eğlenceli egzersizleri https://www.youtube.com/playlist?list=PL42B-OxNlxD1oI5hHKJqCZv8rHrSPPZXZ adresinden izleyebilir ve beyin gücünüzü, potansiyelinizi artırabilirsiniz.
[alert-success]RUTİN EN BÜYÜK DÜŞMANIMIZ HER GÜN AYNI YOLDAN GEÇEREK AYNI İŞ YERİNE GİTMEK VE BENZER İŞLERİ TEKRAR ETMEK SİZE BİR ŞEY KAZANDIRMAYACAKTIR[/alert-success]
Sağlıklı Beyin olarak rutini en büyük düşmanımız olarak görüyor ve sizleri her gün yeni bir beceri kazanmaya ve bilgi öğrenmeye davet ediyorum.
KİMLER NASIL UYGULAR?
Sağlıklı Beyin antrenmanlarında birbirini tekrar eden hareketlerin olmaması ve her seferinde yeni hareket kombinasyonları uygulanması eğitimi daha enerjik ve eğlenceli bir hale getiriyor.
Gruplar halinde uygulandığı zaman eğlence boyutu daha çok artarken aynı zamanda ekip olma ruhunu, arkadaşlığı da üst seviyeye çıkarıyor. Bu sayede Sağlıklı Beyin antrenmanlarında ki uygulamalar bedensel olarak zor olmadığından hangi yaş ve yetenek derecesinde olursa olsun herkesin kişisel gelişimine faydalı olur.
Çocuklar, daha yaratıcı olur ve kendine güvenir.
Öğrencilerin, öğrenme yeteneği ve konsantrasyonu artar.
Çalışanların, çoklu görev (multitasking) idare etme özelliği artar.
Sporcuların, performansı artar.
Yaşlılar, daha sağlıklı ve zinde olurlar.
Deneyler göstermiştir ki kalıpları kırdığımız ve duyularımızı yeni yöntemlerle kullandığımız zaman nöronları uyarırız ve böylece beynimizin gelişim gücüne katkıda bulunuruz. (1)
Sağlıklı Bir Beyin Sizin de Hakkınız