Ağırlık Çalışmak Boyu Kısaltır mı?

Ağırlık çalışmak boyumuzu kısaltır mı? Son zamanların en popüler sorusunu Spor Eğitmeni Serkan Yimsel ile değerlendirdik ve bilimsel veriler ışığında açıkladık.

Ağırlık çalışma hakkında Serkan Yimsel’in yazısı;

ÇOCUĞUMA HALTER KALDIRTMA HOCAM!

Çocuklarınıza ağırlık çalıştırmak size bir kabus gibi mi geliyor? Yalnız değilsiniz. İster sağlık ve fitness amaçlı olsun, isterse profesyonel sporlarda yetişenler olsun, anne baba ve antrenörlerin gözünde özellikle ülkemizde ağırlık çalışmaları hep çocuklara yakıştırılmamıştır. Bahanesi de hazırdır; “çocuğumun boyu kısa kalacak”! Bu popüler düşüncenin arkası acaba nereye varıyor?

Ağırlık çalışmanın çocuklarda boy uzunluğuna negatif etkisini gösteren tek araştırma, 1970’lerde Japonya’da yapılan bir sağlık anketinden çıkan sonuçların değerlendirilmesi idi (1). Öyle ki ağır işçilik yaparak geçinen ailelerin çalışan çocukları gün boyu ağır kaldırma ve taşıma işleri yapıyorlardı ve boyları genel ortalamanın altındaydı. Bu tek bilimsel araştırma, kulaktan kulağa aktarılan hikayeler ile de güçlenip günümüz popüler inanışını doğurdu. Ancak bu anket sonucunun değerlendirilmesi ile ilgili ciddi eksiklikler vardı:

Ağırlık çalışmaları belli bir program, teknik ve sıklık ile tasarlanırken, anketteki işçi çocuklar haftanın 7 günü, günün 8-12 saati ağırlık kaldırıp indiriyorlardı. Bu tamamen farklı iki hususu bir biri ile karşılaştırmak, elma ile armudu karşılaştırmak gibidir.
Genellikle fakir ailelerin çocukları olan bu işçiler acaba ne ile besleniyorlardı? Boylarının kısa kalmasına neden ağırlık kaldırmaları mıydı, yoksa onca eforu karşılayacak kaliteli besinleri sağlayamamaları mı idi?
Bu anket genetik faktörleri, yani çocuklarının anne ve babalarının boy ortalamalarını dikkate almamışlardı. Dolayısıyla boyların kısa olması belki de zaten anne ve babalarının ortalamanın altında boya sahip olmaları olabilirdi!
Yukarıdaki unsurları doğrular şekilde Scientific American (Bilimsel Amerikan) Dergisi boy uzunluğu ile ilgili yutulması zor şu son sözleri söylüyor (2): “İnsanların boy uzunluğunun %80’den fazlası genetiktir. Geri kalan ufak bir bölümün de büyük çoğunluğu beslenme ile alakalıdır!”

Bunun anlamı şudur: Dalyan gibi bir baba ya da servigiller den bir anne değilseniz, zaten çocuklarınızda geniş bir potansiyel aramayın. Ancak bir şeyleri suçlamak istiyor iseniz, spor salonlarından çok, fast food lokantalarını suçlayın.

Aşağıdaki videoda, 15 yaşındaki bir amigo kızın 300 lbs (yaklaşık 135 kg) barbell squat yapan görüntüsünü paylaşmak istedim. Bırakın amigo kızlarımızı ve bırakın 15 yaşını; kaç milli sporcumuz acaba bu kuvvette?

Ahh, ama doğru, ya boyumuz kısa kalsaydı?!!

Kaynakça:


http://www.scientificamerican.com/article/how-much-of-human-height/

Serkan Yimsel’in yazılarını http://ozelegzersiz.blogspot.com.tr/ adresinden takip edebilirsiniz.

Leave a Comment

YouTube Kanalım