Site icon Türkiye’nin En Sağlıklı YouTube Kanalı

Duygularımız Bizi Kamburlaştırır Mı?

YouTube video player

Hissettiğimiz duygular, bedenimizin hareketlerini ve kendimizi ifade tarzımızı belirler. Üzgün ya da mutsuz olduğumuz anlarda, aşağı doğru bakma ve kaşlarımızı çatma eğilimi gösteririz. Endişeli bir ruh hâlindeyken ise bacaklarımızı sallamayı, gözlerimizle farklı noktaları taramayı seçeriz. Mutlu olduğumuzda, gülümser ve bedenimizin içinde çok daha rahat olduğumuzu fark ederiz.

Beden duruşlarımız, nasıl hissettiğimizi belirlemekle kalmayıp hangi duyguda konumlanacağını da etkiler. Kendimizden çok da emin olmadığımız anlarda, tam tersi şekilde kendimizden emin ve özgüvenli davranmamız, hislerimizi de o yönde değiştirir. Bir anda mutlu ve huzurlu, kendine güvenen bir insan hâline gelmemiz mümkün. Güncel araştırmalarla ilgili Wall Street Journal’da yakın bir tarihte yayınlanan makale, güncel araştırmaların duruş pozisyonlarının beden ve zihin üzerindeki etkisinin bilinenden çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Dışarıdan Nasıl Algılanıyoruz?

Wall Street Journal köşe yazarı Sue Shellenbarger makalesinde güçlü ve güvenli bir duruşun, bireylerin hormonlarını hatta davranışlarını değiştirdiğini belirtiyor. İş ve özel hayatımızda nasıl algılandığımızı da yine duruşumuz ve duruşumuzdan yansıyan davranışlarımız belirliyor. Duygularımızı ve dışarıdan nasıl algılandığımızı değiştirmenin oldukça kolay bir yolu var. Bu değişim, duruşumuzu birkaç dakika için bile olsa değiştirmekten geçiyor.

Duygularımızı değiştirmek için birkaç dakikamızı güvenli ve güçlü bir duruşa ayırmak, fark yaratmak için yeterli. Shellenbarger ’ın makalesinde yer alan bir başka konu başlığı ise duruş pozisyonu önerisi. Makalede dik durmanın ve ellerimizi iki yanımıza alarak, hafifçe öne doğru eğilmenin faydalarından bahsediliyor. Ayrıca ele alınan bu makalede, bu pozisyonun testerasyon seviyelerinin yükselmesini ve stres hormonu olan kortizolün düşürülmesini desteklediği açıklanmış. Yapılan araştırmalar, günde birkaç dakika boyunca uygulanan bu beden pozisyonlarının, kendinden daha emin bir duruşa ve daha yüksek beden performansına geçişi hızlandırdığını ortaya koyuyor.

Duruşumuzun Etkileri Konusunda Yapılan Araştırmalar

Sosyal psikolog, yazar Amy JC Cuddy bir makalesinde “Yapacağınız iş görüşmesinden hemen önce güçlü bir duruş pozisyonuna geçin. Bu sizi hem daha özgüvenli kılacak hem de performansınızı arttıracaktır” ifadesini kullanıyor. California Üniversitesinde Berkeley Kişilik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde görevli Psikolog Dana Carney, Cuddy ile birlikte yürütmüş oldukları bir araştırma sonrasında, güç pozlarının faydalarını anlatıyor. Yapılan araştırma, güç pozu olarak tanımlanan sözsüz duruş ifadelerin; insanların duygularını, davranışlarını ve hormon seviyelerini nasıl etkilediğine değinmiş. Kendinizi güçlü ve güvenli hissedeceğiniz bu duruşları uyguladığınızda, o an öyle hissetmiyor olsanız veya yaptığınız şey sahte gibi görünse de oldukça işe yarıyor. Beden duruşunun değiştirilmesi ile hormonların ve buna bağlı olarak davranışların değiştiği araştırma sonuçlarında elde edilen verilerden.

Duruşumuzu, Davranışlarımızı ve Duygularımızı Nasıl Değiştiririz?

Amy JC Cuddy’nin yapmış olduğu araştırma sonuçları, belirlenen bir güç duruşunda ya da pozunda sadece iki dakika boyunca kalmanın tüm davranışlarımızı ve duygularımızı değiştirecek potansiyel taşıdığını ortaya koyuyor. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Bunun gerçekleştirmenin iki yolu var.

Uygulaması oldukça kolay bu iki yöntem, beden duruşumuzu bir anda değiştirme potansiyelini bizlere sunuyor. Duruşumuz değiştiğinde ise davranışlarımız, duygularımız ve dışarıdan nasıl algılandığımız da birbirine bağlı olarak değişir. Yapılan araştırmalar ve konusunda uzman kişilerin yorumları gösteriyor ki iyi ve mutlu hissetmenin yanı sıra güçlü ve güvenli bir izlenim yaratmanın yolu duruşumuzu değiştirmekten geçiyor.

[alert-note]

[/alert-note]

 

Exit mobile version