Site icon Türkiye’nin En Sağlıklı YouTube Kanalı

Boyunu Uzatmak İster Misin?

Yanlış durmak ve farkında olmamak her geçen gün bedenin üzerinde etkili oluyor, yaşadığın sırt ağrıları yetmezmiş gibi bir de seni olduğundan daha kısa gösteriyor. Bu gidişe dur demek ve kısalan boyunu düzeltmek senin elinde.

Sağlıklı bir omurganın kıymetini bilmen için anlamsız ağrılar yada rahatsızlıklar yaşaman gerekmez. Maalesef bir çok kişi günlük alışkanlıklarının kurbanı olarak omurgasına zarar veriyor ve genel sağlık kalitesine olumsuz olarak katkıda bulunuyor.

Bir çok kişi boyunun uzamasını ister ama kısalan boyunu da önemsemez hatta nasıl durduğuna bile dikkat etmez. Amos Parrish’in dediği gibi; “Alışkanlık, anahtarı kaybolmuş bir kelepçedir.” bu bağlamda omurgana zarar veren alışkanlıkları paylaşmak ve yaşadığın olumsuzluklara dikkat çekmek istedim.

Hareketsiz yaşıyorsun: Vücudun işleyişi “kullanmazsan kaybedersin” şeklindedir eğer hareketli bir yaşam tarzın olmazsa zamanla gücünü, esnekliğini ve kondisyonunu kaybedersin bu yüzden uzun süre hareketsiz kalmaktan sakın ve aktif olmaya çalış.

Saatlerce masa başındasın: Bilgi çağının çalışanları bir çok işi masa başında çözüyor ve uzun saatler olduğu yerden kıpırdamıyor. Sonuç olarak önündeki işlere yoğunlaşmak, arkandaki (sırt ve boyun) işleri zorlaştırmış oluyor. En fazla iki saatte bir olduğun yerden kalkarak hareket etmeli, kas ve eklemlerini çalıştırmalısın.

Ergonomi ve ortopedi: Günümüzün neredeyse üçte birini yatağımızda geçiririz bu yüzden ortopedik olmasına dikkat ederek yatak ve koltuk seçimine dikkat etmeli, omurganın doğal eğriliğini koruyan ürünlere öncelik vermelisin.

Ofiste çalışıyorsan: Bilgisayarının konumu, oturduğun koltuğun dizaynı ve doğal bel kavisini destekleyen bir yastık hem verimli çalışmana hem de doğal duruşunu korumana yardımcı olacaktır. Çok yumuşak yada çok sert, sırtı desteklemeyen ve arka tarafa çok esneyen koltuklar omurganı zorlayabilir.

Spor zamanı: Bazen dik durmaya karar verirsin ancak bir süre sonra yorulur ve tekrar kambur duruşuna geri dönersin. Burada belirleyici olan kuvvetli sırt ve core (merkez) kaslarıdır bu yüzden fitness, pilates ve yoga benzeri egzersiz metotları ile sırt ve core kaslarını güçlendirmeli ve farkında bile olmasan dik duruşu alışkanlık haline getirmelisin.

Telefonla oynamak: Son zamanlarda trend haline gelen akıllı telefonlar yine duruşu bozan önemli etkenlerden birisi. Gün boyu gelen mesajları kontrol ederken, yeni mekanlarda check-in yaparken, arkadaşlarının gönderilerini gözden geçirirken sürekli öne doğru eğiliyor ve kambur duruşun temellerini atıyorsun. O halde telefonu biraz daha yukarıda tutmaya çalış ve gereksiz zamanlarda telefonla oynamayı bırak.

[alert-note]

[/alert-note]
Exit mobile version