Site icon Türkiye’nin En Sağlıklı YouTube Kanalı

Çömelmek ve Dik Duruşla Kalkmak = Squat

Siz hiç uçmaktan vazgeçen bir kuş, koşmayı bırakan bir köpek yada yüzmeyi unutan bir balık gördünüz mü? Göremezsiniz çünkü bu canlılığın tabiatına aykırı bir durum olurdu ancak çömelmeyi ve kalkmayı unutmuş bir insanı rahatlıkla tespit edebilir ve onu gözlemleyebilirsiniz.

Bizler çömelmek ve kalkmak için harika bir mekanizma ile yaratılmışız, kapı menteşesi gibi dönen eklemler, uzayan ve kısalan kaslar, yer çekimine her an karşılık veren öz duyum becerilerimiz ile harika canlılarız. Diğer taraftan ise kullan yada kaybet yasasına tabii suçlularız aslında ve kullanmadığımız ne varsa vücudumuzdan uzaklaşıyor yavaş yavaş.

Evet sizlere biraz çömelme hareketinden yani “squat”tan bahsetmek istiyorum ki “Dik Duruş Akademisi ®” programında bu hareket son derece önemlidir çünkü bizi aşağıya çeken yerçekimine karşı, bizimde kendimizi yerden yukarıya iteceğimiz bir güce ihtiyacımız vardır ve bunun anahtarını da ancak çömelme ve kalkma olarak bilinen squat ile açabiliriz.

Aslında bu konu yakın geçmişte çok da dikkat çekici veya ilginç değildi çünkü insanlar şehir ve ofis hayatına adapte olmadan önce sık sık çömelme hareketini zaten yapıyordu; yer sofrasına otururken, bahçe veya tarla işleri yaparken hatta sandalye kullanımı yaygınlaşmadan önce bir yerlerde beklerken hep çömeliyorlardı ve bu durum günümüzde maalesef geçerli değil bu yüzden çömelme hareketini bu kitapta sizlere önermek istedim.

Çömelme (Squat) egzersizi videosu

videoda gösterdiğim squat hareketinde bir oklava kullanıyorum ve çömelme hareketi boyunca bu sopanın boynumun arkasına, sırtıma ve kalçama dokunmasını sağlıyorum, böylece dik duruşla çömelmem gereken ideal aralığı buluyorum, eğer sırt bükülmeye başlıyorsa daha fazla aşağıya gitmemeliyim, en doğru yeri buldum ve bu aralıkta çömelme (squat) hareketimi yapmaya devam edeceğim.

Kamburlaşarak yapılan çömelme hareketi sırtın bükülmesine zemin hazırlar, dik duruşla yapılan çömelme hareketi ise tam tersi olarak bizi daha kuvvetli ve dirençli kılar, duruşu düzeltir. Bu sayede bizi aşağıya çekmeye çalışan bir kuvvete karşı koyacak içsel bir güç geliştirebiliriz.

Çömelme (Squat) yaptığımızda üç bölge açılıp, kapanarak bu akışı sağlar. Bunlar; kalça bölgesi, dizler ve ayak bileklerimizdir, bu esnada üst gövdemiz ise dik durmaya çalışarak harekete adapte olur. Öyle ki hem dik duruş kasları çalışır hem de üst gövdemizin konumlandığı alt gövde dengeye ulaşır.

Belimizden aşağısını alt gövde olarak düşünürsek burası evimizin temeli olacaktır ve tüm yaşamsal organların konumlandığı üst gövdemiz de evimiz olarak kalça kemiğinin üstünde duruyor olacaktır. Ayak bileği, diz yada kalça kayarsa yani temel yerinden oynarsa üst gövdenin dik durması yani evin dengede kalması da zorlaşacaktır. Bu yüzden vücudumuzu bir zincirin halkaları gibi birbiriyle ilişkili görmeli ve bedenimizi bir büyük olarak kuvvetli tutmalıyız.

Unutmayın! Bedenlerimizde çömelmek ve kalkmak için harika bir mekanizmamız var ve günümüzde saatlerce oturarak masa başı çalışan kişiler bu mekanizmayı yavaş yavaş iptal etmekte ve sonuç olarak ayak bileği, diz ve en yaygın sorunlardan birisi olarak da bel ve sırt ağrıları çekmektedir. O halde bizi aşağıya çekmek isteyen ve ağrılara boğmak isteyen bunca neden varken güçlü olmalı ve düştüğümüz yerden kalkmayı da bilmeliyiz yoksa düşenlere bir darbe daha vurmak için yer çekimi orada bizi bekliyor olacak.

Çömelme (Squat) Egzersizini Yaparken Bunları Aklınızda Bulundurun

Bu hareketi doğru formda ve akışta yaptığınızda alt vücudunuz ile üst arasındaki bağlantıyı kurmuş olacaksınız.

Çömelme sırasında oklavayı arkanızda tutun ve bu esnada oklavanın boynunuzun arkasına, sırtınıza ve belinize değmesine dikkat edin! Çömelirken oklavanın bu üç yerle temas halinde olmasını sağlayın.

QR kodu ile verdiğim video anlatımı izlemenizi tavsiye ederim böylece squat sırasında gövdenin nasıl pozisyon alması gerektiğini dakikalar içerisinde öğreneceksiniz.

Doğru çömelme hareketinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız en yakınınızdaki bir bebeği ya da çocuğu gözlemleyin çünkü onlar bu hareketi en güzel ve doğru şekilde yapanlardır ki bizlerde bir zamanlar öyleydik.

[alert-note]

[/alert-note]
Exit mobile version