Nefes hakkında bunları biliyor musunuz?

Şifalı Nefes

—————————————————————————————————
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.” Kanuni Sultan Süleyman
—————————————————————————————————

Ömrümüz, aldığımız ilk nefes ile son nefes arasında geçer ve yüz milyonlarca kez gerçekleşen nefes alıp verme eylemini her an yaşarız. Peki, ama bu sürecin ne kadar farkındayız? Nefes nedir, ne şekilde alınır ve verilir,  nefes alıp verirken yapılan yanlışlar nelerdir? Hepsi yazımızda.

Öncelikle bilmemiz gereken, nefes ile solunum aynı şey değildir çünkü nefes almak bir işleyiş iken, solunum daha çok kimyasal bir süreçtir yani solunum sistemimiz açısından her nefes alışımızda ortalama 500-700 ml hava alırız ve bu havanın %20’si oksijen, %79’u nitrojen, geri kalan kısmı ise karbondioksit, helyum, argon ve diğer gazlardan oluşur. Sizleri terimlere boğmak yerine daha çok mekanik bir süreç olan nefes alıp verme hakkında bilgilendirmek ve pratik nefes egzersizlerini paylaşmak istedik. O halde başlayalım

Sayılı nefes olarak ifade edilen yaşam sürecinde, rakamsal olarak alacağımız nefes, Yaratıcı tarafından takdir edilmiştir. Şimdi basit bir beyin jimnastiği yapalım; nefes alış verişinizi bir aracın tekerine benzetelim, eğer çok gezer, hoyratça kullanır, kilometrelerce yol kat ederseniz size tahsis edilen km cinsinden limiti hızlıca tüketmiş olur ve kullanım ömrünü tamamlamış olursunuz yani hızlı ve bilinçsiz alacağınız nefesler ile her geçen gün bu geri sayım devam eder ta ki son nefesinizi verene kadar. Yazımızda paylaşacağımız nefes tekniklerinin ve püf noktalarının ömrünüzü uzatacağını iddia etmiyoruz çünkü o bizim elimizde değildir ama bize verilen ömrü mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamanın hazzını vaat edebiliriz.

4 Saniye Nefes Tekniği: Düzensiz nefes alan bir kişi dakikada yaklaşık 15-16 nefes alırken, 4 saniye nefes tekniği ile dakikada 4 nefes alabilir ve tasarruflu ve verimli konuma geçebilir.
4 saniye sürecek şekilde nefes alın
4 saniye süresince aldığınız nefesi tutun
4 saniyede aldığınız nefesi verin. Nefesinizi verdikten sonra
4 saniye bekleyin ve ilk adımdan tekrar başlayın. 4×4=16 saniyede bir nefes almış oldunuz.
Faydası: Daha kaliteli, derin, oksijen oranı bakımından zengin havanın akciğerlerinize ulaşması yanı sıra akciğerlerinizin ömrünü uzatır.

Burundan mı, ağızdan mı nefes alacağız?
Tozlu bir ortamda bulunduğunuzu düşünün, en az zararı görmek ve akciğerlerinizdeki odacıkları bu tozlardan korumak için sizce nereden nefes almalıyız? Ağzımızdan alabileceğimizi düşünenler olabilir dilerseniz öncelikle burnumuzun yapısını bir inceleyelim; burnumuzu genelde koku alma özelliğiyle düşünürüz ancak çok önemli bir görevi  daha vardır; burnumuz, soluduğumuz havayı akciğerlerimiz için uygun hale getirir. İçi özel hava filtreleriyle donatılmış, özel kıvrımlara sahip ve adeta bir klima gibi çalışır ve solunum sürecinde havayı burnumuz aracılığıyla alabiliriz, verirken de ağzımızla yada burnumuzla tekrar verebiliriz. Kısacası, burnumuzdan nefes almalıyız.

Eğer yüksek tempo düzeyinde bir spor branşı (atletizm, güreş, boks v.s) ile ilgileniyorsanız kalp atım hızınıza ve vücudunuzun acil oksijen ihtiyacına cevap verebilmek adına tabiî ki de ağzınızdan nefes alabilirsiniz.

Tefekkür: Bir derin dondurucu da yada Antarktika’da olduğunuzu düşünün, hava buz gibi ve titriyorsunuz, ısınabilmek için o buz gibi havayı çekiyorsunuz ve harika donanımlarla bezenmiş solunum sisteminiz sayesinde az önce eksilerde seyreden hava ılık ve ısıtıcı bir şekilde dışarı çıkıyor. Eğer böyle soğuk bir yerde olsaydınız muhtemelen hoh hoh yapmaya çoktan başlamış olurdunuz.

Nefes Tekniği: Ağzınız kapalı bir şekilde burnunuzdan hızlı ve derin bir nefes alın ve şimdi mum söndürüyormuş gibi ağzınızdan dudaklarınızı büzerek nefesi üfleyin.
Faydası: Hızlı nefes alıp, yavaşça vermek, akciğerlerin en alttan itibaren dolmasını sağlar. Aldığınızda daha çok hava çekmenize ve verdiğinizde de ciğerlerinizin tamamen boşaltılmasına yardımcı olur ayrıca kirli hava ve atıklar akciğerlerinizden dışarı atılır.

Doğru Nefes
Öfkeli, asabi, korkmuş, gerilmiş veya değişik bir haleti ruhiye de olduğunuzu düşünün yada böyle bir anı yaşadığınız da hemen nefesinize odaklanın. Nasıl? Böyle bir anı yaşadığınızda muhtemelen nefes alış verişinizi düzensiz bir şekilde hızlanacak ve vücudunuz, organlarınız gerilecek baskı altına alınacaktı. Buradan yola çıkarak gün içerisinde nefes almaktan bihaber ve düzensiz hava alış verişinde bulunan bir kimsenin gergin yada huzursuz olabileceğinden bahsedebilir miyiz? Aynı şekilde bir çok hadiste öfkelenen kimsenin durum değiştirmesi tavsiye edilmiştir yani ayakta olanın oturması, oturanın ayağa kalkması ya da uzanması ya da secdeye kapanması veya oradan hemen uzaklaşması gibi.

Öfkelenme Durumunda Nefes Tekniği: Hemen sakin bir ortam bulun, mümkünse oturun şimdi parmaklarınızı açarak alnınıza dayayın ve dairesel bir şekilde masaj yapmaya başlayın bu esnada da nefesinize odaklanın. Nefes alış verişiniz çok hızlı bir şekilde seyrediyorsa hemen burnunuzdan derin bir şekilde nefes alın ve ağzınızdan yavaşça verin. Nefes hızınız düzene girene kadar sürdürün, nefes egzersizini yaparken parmaklarınızla masaj yapmayı da sürdürün.
Faydası: Halk arasında kanın beynimize sıçraması olarak da tabir edilen öfke durumunda bu egzersizi yaparsanız öncelikle baş bölgenizi parmaklarınızın hareketleri ile rahatlatır ve o bölgedeki kan dolaşımını düzenlemiş olursunuz ayrıca nefes düzeninizin bozulması ile derin nefeste bulunan oksijeni alamayan vücudunuz ve organlarınız gerildiği için derin nefesle ve daha fazla oksijen ile rahatlar ve size de öfkenize karşı daha kontrollü olma imkanı sunar yani etki ile tepki arasındaki süreyi uzatıyor ve bu araya da nefes egzersizimizi ekliyoruz. Sonuç olarak aklı selime yakın hareket etme imkanı yakalamış oluyoruz.

Akciğerlerimizi büyük bir alış veriş merkezi olarak düşünelim. Bu alış veriş merkezinin 1. 2. Katlarındaki mağazaların çok iyi iş yaptıklarını ve yüksek cirolar yakaladıklarını düşünün yani müşterisi bol, 3. Katta nadir de olsa bir hareketlilik var ve ara ara oluşan müşteri yoğunluğu sebebiyle esnaf günü kurtarabiliyor ve 4. 5. katlara baktığımızda ise işlerin kesat olduğunu, esnafın kan ağladığını görüyoruz. Bilanço olarak 1. 2. ve 3. Katlardaki esnaflar ticari faaliyetlerini sürdürürken 4. ve 5. katlardaki mağazalar muhtemelen iflas etmiş ve kapatmış olacaktı. Bu alış veriş merkezinin yöneticisi olan siz bir şeyler yapmazsanız alt katlardaki tüm kiracılarınızı kaybetmiş olacaksınız.

Bu örnekten yola çıkarak az ve hızlı nefes alındığında, akciğerlerimizin daha çok üst bölgelerine nefesin ulaştığını ve alt bölgelerin de havadan mahrum kaldığını müşahede edebiliriz. Bu duruma yönelik yapabileceğiniz nefes tekniği şu şekildedir.

Diyafram ile Nefes: Dik durun yada yere uzanın ve avuç içinizi göbek deliğinizin az üzerine gelecek şekilde göbeğinizin üstüne koyun. Yaygın olarak nefes alırken göğsünüzün üst kısmı havaya kalkarken şimdi nefesin aşağılara gitmesini sağlayın, göbeğinizle birlikte elinizde yavaşça havaya kalkmalıdır yani hava akciğerlerinizin alt kısımlarına ulaşmalıdır.
Faydası: Az önceki örneğimizde olduğu şekilde daha önce üst katlardaki mağazalarınızı müşteriler ziyaret ederken bu teknik ile alt katlarda bulunan mağazalarınızda iş yapacak ve faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceklerdir. Hayırlı işler ve bol oksijenli nefesler.

Önerilerimiz doğrultusunda uygulayabileceğiniz nefes teknikleri ile aşağıdaki faydaları sağlayabilirsiniz.
– Akciğerleriniz, solunum sisteminiz temizlenir ve güçlenir.
– Vücut sisteminiz dengelenir. Baskı altındaki organlarınız gevşer, rahatlar.
– Akciğerlerinize oksijen bakımından zengin daha fazla hava girer ve nefes verdikten sonra da karbon dioksit çıkışı sağlanır.
– Zihni rahatlatır, sakinleşmenizi sağlar
– Vücudunuzdaki enerji akışını düzenler ve olumsuz enerjiyi tasfiye eder.

Yazımızın bir diğer amacı da doğumdan itibaren tüm işlevleri ile size hizmet eden beden aracının nefes alma sürecine dikkat çekmekti çünkü zaman içerisinde farkında olmadan doğru nefes almak unutulmuş olabilir ayrıca günlük yaşamımız, hayat tarzımız, sağlığımız ve solunum sistemimiz için olumsuzluklar oluşturmuş olabilir.

Nefes tekniklerini takip eden ve uygulayan bir öğrenci sınavlarında daha verimli olabilir ya da bir hasta iyileşme sürecini hız katabilir ve katkı sağlayabilir, stresli bir kişi rahatlayabilir. Vücudumuzun yaşamsal ihtiyacı nefes olmadan birkaç dakikadan fazla dayanamayız, iç organlarımızın, sinir sistemimizin,  bezlerin ve beynimizin ihtiyacı vardır nefese. Yeterli oksijen alınamadığında zihinsel rahatsızlıklar, negatif düşünme, depresyon ve çeşitli duyusal bozukluklar hasıl olabilir.

—————————————————————————————————

Nefesi derin, sessiz ve dakikada sayısı en az olacak şekilde burnunuzdan alın bu sürece diyaframınızı ve ciğerlerinizin tamamını katın.
—————————————————————————————————

Sigara içmemek için sebep arayanların ve sağlıklı akciğerlere sahip olmak isteyenlerin izlemesi gereken bir video ile yazımızı bitiriyoruz.

Leave a Comment

YouTube Kanalım