Duygularımız Bizi Kamburlaştırır Mı?
Hissettiğimiz duygular, bedenimizin hareketlerini ve kendimizi ifade tarzımızı belirler. Üzgün ya da mutsuz olduğumuz anlarda, aşağı doğru bakma ve kaşlarımızı çatma eğilimi gösteririz. Endişeli bir ruh hâlindeyken ise bacaklarımızı sallamayı, gözlerimizle farklı noktaları taramayı seçeriz. Mutlu olduğumuzda, gülümser ve bedenimizin içinde çok daha rahat olduğumuzu fark ederiz.
Beden duruşlarımız, nasıl hissettiğimizi belirlemekle kalmayıp hangi duyguda konumlanacağını da etkiler. Kendimizden çok da emin olmadığımız anlarda, tam tersi şekilde kendimizden emin ve özgüvenli davranmamız, hislerimizi de o yönde değiştirir. Bir anda mutlu ve huzurlu, kendine güvenen bir insan hâline gelmemiz mümkün. Güncel araştırmalarla ilgili Wall Street Journal’da yakın bir tarihte yayınlanan makale, güncel araştırmaların duruş pozisyonlarının beden ve zihin üzerindeki etkisinin bilinenden çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.
Dışarıdan Nasıl Algılanıyoruz?
Wall Street Journal köşe yazarı Sue Shellenbarger makalesinde güçlü ve güvenli bir duruşun, bireylerin hormonlarını hatta davranışlarını değiştirdiğini belirtiyor. İş ve özel hayatımızda nasıl algılandığımızı da yine duruşumuz ve duruşumuzdan yansıyan davranışlarımız belirliyor. Duygularımızı ve dışarıdan nasıl algılandığımızı değiştirmenin oldukça kolay bir yolu var. Bu değişim, duruşumuzu birkaç dakika için bile olsa değiştirmekten geçiyor.
Duygularımızı değiştirmek için birkaç dakikamızı güvenli ve güçlü bir duruşa ayırmak, fark yaratmak için yeterli. Shellenbarger ’ın makalesinde yer alan bir başka konu başlığı ise duruş pozisyonu önerisi. Makalede dik durmanın ve ellerimizi iki yanımıza alarak, hafifçe öne doğru eğilmenin faydalarından bahsediliyor. Ayrıca ele alınan bu makalede, bu pozisyonun testerasyon seviyelerinin yükselmesini ve stres hormonu olan kortizolün düşürülmesini desteklediği açıklanmış. Yapılan araştırmalar, günde birkaç dakika boyunca uygulanan bu beden pozisyonlarının, kendinden daha emin bir duruşa ve daha yüksek beden performansına geçişi hızlandırdığını ortaya koyuyor.
Duruşumuzun Etkileri Konusunda Yapılan Araştırmalar
Sosyal psikolog, yazar Amy JC Cuddy bir makalesinde “Yapacağınız iş görüşmesinden hemen önce güçlü bir duruş pozisyonuna geçin. Bu sizi hem daha özgüvenli kılacak hem de performansınızı arttıracaktır” ifadesini kullanıyor. California Üniversitesinde Berkeley Kişilik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde görevli Psikolog Dana Carney, Cuddy ile birlikte yürütmüş oldukları bir araştırma sonrasında, güç pozlarının faydalarını anlatıyor. Yapılan araştırma, güç pozu olarak tanımlanan sözsüz duruş ifadelerin; insanların duygularını, davranışlarını ve hormon seviyelerini nasıl etkilediğine değinmiş. Kendinizi güçlü ve güvenli hissedeceğiniz bu duruşları uyguladığınızda, o an öyle hissetmiyor olsanız veya yaptığınız şey sahte gibi görünse de oldukça işe yarıyor. Beden duruşunun değiştirilmesi ile hormonların ve buna bağlı olarak davranışların değiştiği araştırma sonuçlarında elde edilen verilerden.
Duruşumuzu, Davranışlarımızı ve Duygularımızı Nasıl Değiştiririz?
Amy JC Cuddy’nin yapmış olduğu araştırma sonuçları, belirlenen bir güç duruşunda ya da pozunda sadece iki dakika boyunca kalmanın tüm davranışlarımızı ve duygularımızı değiştirecek potansiyel taşıdığını ortaya koyuyor. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Bunun gerçekleştirmenin iki yolu var.
- Birinci yöntem, güvenli ve güçlü hissetmek istediğimiz herhangi bir duruma ya da ortama girmeden önce kendimize zaman ayırmaktan geçiyor. Bir süre durup, beden duruşumuzun farkına varıp, yeniden daha farklı ve güçlü bir duruşa geçmek güçlü ve güvende hissetmemizi sağlayan etkenlerden.
- İkinci yöntem ise daha önce kendimizi güçlü ve güvenli hissettiğimiz bir anıyı, bir başarı anını gözümüzde canlandırmak. Sadece bir süre durun ve bunu düşünün. Kendinizi orada, iyi, güçlü ve güvenli hissettiğiniz anda düşleyin. Bu sayede tıpkı o andaki gibi güçlü ve güvende hissedeceksiniz.
Uygulaması oldukça kolay bu iki yöntem, beden duruşumuzu bir anda değiştirme potansiyelini bizlere sunuyor. Duruşumuz değiştiğinde ise davranışlarımız, duygularımız ve dışarıdan nasıl algılandığımız da birbirine bağlı olarak değişir. Yapılan araştırmalar ve konusunda uzman kişilerin yorumları gösteriyor ki iyi ve mutlu hissetmenin yanı sıra güçlü ve güvenli bir izlenim yaratmanın yolu duruşumuzu değiştirmekten geçiyor.
- Sağlıklı Hoca Azerbaycan’da! Insun Yaşam Merkezi Çalışmalarına Başladı
- 3000’li Yıllarda İnsanlık Nasıl Görünecek?
- Sırt Ağrılarına Çok iyi Gelen Egzersizler (Oklava ile Kendin Yap!)
- Sağlıklı Duruş Merkezi (SADUMER) Çok Yakında Sizlerle
- Çocuklarda Kamburluk ve Çözüm Yolları
- Kamburlaştığımızı Nasıl Anlarız?
- Güç Pozlarını Keşfedin Dik Durmayı Öğrenin
- Sevdiklerinize En Güzel Hediye: Okutu Sağlık (Sağlıklı Hoca Tarafından Hazırlandı)
- Bu Nefes Tekniği Duruşunuzu Düzeltecek
- Çocuğum Kambur Duruyor Ne Yapmalıyım?
- Bebeklerin Dik Duruş Yolculuğu
- Duygularımız Bizi Kamburlaştırır Mı?
- Çömelmek ve Dik Duruşla Kalkmak = Squat
- Anti Hareket Prensibi ile Çalış
- T-(Telafi) Pozu ile Dik Duruş Kaslarını Güçlendirin
- Dik Duruş İçin Core Bölgesi Egzersizleri
- Dik Durmak İçin Esneme ve Rahatlama Egzersizleri
- Köpük Rulo ile Kamburluk Önleyici Hareketler
- Oklava ile Esneme Hareketleri – Dik Duruş Akademisi
- Dik Durmak İçin Teknolojik Çözüm – Kodgem Straight
- Dik Duruş Akademisi Etkinlikleri Büyük İlgi Görüyor
- Dik Durabilmek için Güç Yatışı
- Ofiste Dik Oturabilmeniz İçin 5 Etkili Yöntem
- Mini Band ile Ofiste Dik Duruş Egzersizleri
- Kambur Durmak Boyumuzu Kısaltıyor!
- Omuzlarım Öne Doğru Eğildi Ne Yapmalıyım? (Seviye – 1)
- Dik Durabilmek İçin Bu Kasları Esnetmelisiniz – 2
- İşten Sonra Dik Duruş Egzersizleri ile Rahatlıyoruz
- Dik Duruş Sopası ile Gergin Kasları Rahatlatıyoruz ve Harika Hissediyoruz ?
- Dik Duruş Bandı – Sanctband Spider Cord
- Ofiste Dik Oturarak Çalışmak İster misiniz?
- Kürek Egzersizi ile Dik Durmak, Güçlenmek ve Forma Girmek Mümkün!
- Spor Salonunda Dik Duruş Egzersizleri – 2
- Spor Salonunda Dik Duruş Egzersizleri – 1
- Dik Durabilmek için Sopa ile Egzersizler – 1
- Dik Duruş Korsesi İşe Yarıyor mu?
- Bir Hareketle Dik Durmak Mümkün!
- ATV Röportajımız – Dik Dur 4 cm Uza!
- HaberTürk Gazetesi Dik Duruş Akademisi Röportajımız
- Dik Durabilmek için Bu Kasları Esnetmelisiniz!
- Dik Duruş Akademisine Hoşgeldiniz
- Dik Duruş Egzersizleri (Kamburluğu Düzelt)
- Pilates Bandı ile Dik Duruş Egzersizleri – Kamburluğu Düzelt!
- Pilates Topu ile Dik Duruş Egzersizleri
- Dumbell ile Kamburluğu Düzelten Egzersizler
- Doğru Durmanın 7 Faydası (Kamburluktan Kurtul)
- Dik Duruş Akademisi – Kamburluğu Düzelt
- Neden Dik Duramıyoruz?
- Boyunu Uzatmak İster Misin?
- Doğru Duruş ve Sırt Egzersizleri