Shape Dergisi – Kambur Duruş Yazım

35 yıldır, 20 ülkede faaliyet gösteren Shape Dergisi Eylül sayısı (sayı 4) ile raflarda yerini aldı ?
Bu ay yeni yazım ile siz değerli okuyucularımıza merhaba demiş bulunuyorum. ✋
Vücudunuzla konuşmak için hazırsanız “Kambur Duruş”? konulu yazımı okuyabilirsiniz. Bu arada yazıyı okuduktan sonra boyunuzun uzayabileceğini de unutmayın ?

Dikkat: Bu yazıyı okuduktan sonra boyunuz uzayabilir !!!

Vücudunuzla konuşmak için harika bir fırsat ayağınıza geldi, bu yazıyı okuduktan sonra neden dik duramadığınızı ve olduğunuzdan daha kısa gözüktüğünüzü iyice anlayacaksınız.

Amos Parrish, “alışkanlık, anahtarı kaybolmuş bir kelepçedir” der ve teknoloji çağımızın kamburluğa mahkum ettiği insanımızı işaret eder. Ben kambur duruşu bir alışkanlık haline getirmek istiyorum dercesine gömülürüz bilgisayarımızın ve elektronik cihazlarımızın ekranlarına, her gün saatlerce oturduğumuz yerden çalışır, gelecek ay spora başlayacağım diyerek ahkam keseriz ama plan yapmak hiçbir zaman eyleme geçmenin yerini tutmaz.

Neden kambur duruyoruz?

Bilgisayarın, telefonun ekranına bakmak için eğiliriz, bir çocukla konuşmak için eğiliriz, bisiklet sürerken öne eğiliriz, utandığımızda eğiliriz, dik durmak istediğimizde bile yorulur ve yine öne doğru eğiliriz çünkü hayatı önümüzde cereyan eden olaylara göre yaşarız ve sonuç olarak dünyada bize en uzak nokta sırtımız olur.

Bu sürecin uzun vadeli yaşanması ve alışkanlık haline getirilmesi sonucunda pozisyonel (duruşa bağlı) kamburluk ortaya çıkar ve omurga öne doğru eğilmeye başlar yani vücudunuz en çok durduğunuz pozisyona adapte olur, bir nevi kayayı delen suyun gücü değil sürekliliğidir hali yaşanır.

Boyunuz kısalıyor olabilir mi?

Sizden şunu istiyorum, öncelikle kambur durduğunuz şekilde yandan bir fotoğrafınızı çekin ve sonrasında doğru duruş pozisyonunda diğer fotoğrafınızı çekin, şimdi bu iki fotoğrafı yanyana getirin (“Layout” uygulamasını kullanabilirsiniz). Farkı görebiliyor musunuz? Kambur duruşta boyunuz 4 cm’ye kadar kısalabilmektedir.

İdeal duruş nasıl olmalı?

Başınız birisi tarafından hafifçe yukarı çekiliyormuş gibi dik durmalı yanlardan bakıldığında kulaklarınız tam omuzların hizasında olmalıdır. Göğüs dik olmalı, bel ve boyundaki çukurluklar normalden fazla veya az olmamalıdır. Karın düz olmalıdır. Sırtınızda bulunan kürek  kemikleri (scapula) yukarıda olmamalı ve aşırıya kaçmadan pantalonun arka cebine girecekmiş gibi aşağı yönlenmelidir.

Dik duramıyor musunuz?

Dik durmak için sırtınızı da göğsünüz kadar güçlendirmeniz gerekir çunkü kambur duran bir kişinin en gergin ve güçlü kasları gövdenin önünde yer alan göğüs ve ön omuz kaslarıdır. Sizler için hazırladığımız sırt ve core (merkezi) kasları güçlendirecek egzersiz programını sayfa ….’da bulabilirsiniz.

Omurganın kavisleri önemli

Omurgamız ve sırtımız doğal olarak düz değildir, baskıyı önlemek için doğal kavislere sahiptir. İdeal duruşla bir kişiye yandan baktığımızda boyun ve bel kavislerini içbükey, göğüs ve kuyruksokumu kavisleri ise dışbükeydir. Bu kavislerin aşırı olmaması önemlidir uzmanlar tarafından kambur duruş sınırı 20 ile 55 derece arası olarak belirlenmiştir. Örneğin ayakta duran bir kişinin 35 derecelik kambur (kifoz) duruş açısı kötü duruşa bağlı olarak 55 dereceye çıkmışsa pozisyonel kamburluk söz konusudur.

Bu hataları yapmayın !

Egzersiz yapıyorum diyen bir kişi genellikle aynada gördüğü ve önem atfettiği kasları çalıştırır bu çok büyük bir hatadır çünkü önceliğiniz duruş bozukluğuna göre belirlenmelidir.

Bir çok egzersiz baskın olarak tek yönlüdür örneğin önde yer alan kasların gerilmesi ve güç uygulayabilmesi için karşı yönde yer alan kaslar esner ve zayıflar yani sırt kaslarınız yanı sıra gövdeyi dik tutan kaslarınız. Bu yüzden tek yönlü çalışmaktan kaçının, kaslarınızın orantılı şekilde gelişmesi için programlı çalışın

Spor salonunda bulunan eliptik yada dikey bisiklet gibi ekipmanlar çoğu kişi tarafından kamburluk derecesini artıracak şekilde yanlış kullanılmaktadır kısacası egzersiz gibi olumlu bir eylemin içinde olmanız yanlışlarınızı gölgeleyemez hareketler doğru duruş ve teknik ile yapılmalıdır.

Uzun saatler masa başında çalışıyorsanız düzenli olarak ara verin. Bu esnada yürüyün ve sırtınızı hafifçe geriye doğru esnetin. Her 15 dakikada bir doğru oturuşa geçip omuzları geriye atmak için sizi uyaracak bir alarm da kurabilirsiniz diğer taraftan ofis ortamında ergonomi ve dizayna önem verin yani oturduğunuz yer, masanız ve ekranın pozisyonu duruşunuza etki eder.

Ağırlıklar, çanta gibi nesneleri kaldırmak istediğinizde dikkatli olun ve bir anda çok ağır kiloların altına girmeyin.

Sağlıklı olmak sizin de hakkınız

Dikkat: Yazımızda, yanlış duruşa bağlı olarak ortaya çıkan pozisyonel kamburluk ele alınmış ve bu süreci yaşamadan önce alınabilecek önlemler anlatılmıştır. Olası omurga rahatsızlıkları ve kronik sırt ağrısı gibi durumlarda doktorunuza başvurunuz.

Dik durabilmeniz, kamburluktan kurtulmanız için hazırladığım “DİK DURUŞ AKADEMİSİ“ni ziyaret etmeyi unutmayın!

Leave a Comment

YouTube Kanalım